2024. március 29., péntek

Kiállítással zárult a Szivárvány Kuckó tábora

A Szivárvány Kuckó képzőművészeti csoport vezetője, Bolyos Szenti Lilla alkotótábort tartott a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ épületében. A foglalkozásokon huszonhárom topolyai általános iskolás diák vett részt. Nemcsak a képzőművészeti csoport tagjai érdeklődtek a tábor iránt, hanem barátok, barátnők, ismerősök is bekapcsolódtak a munkába. A tábor zárónapján az elkészült munkáikat kiállításon mutatták be, amit a tábor helyszínén, a Kodály-székház bejáratánál kialakított szabadtéri kiállításon tekinthettek meg az érdeklődők.

Kisimre Szerda Anna, a Kodály központ elnöke a megjelent szülőket és táborlakókat köszöntve kiemelte, hogy amióta a Szivárvány Kuckó működik a művelődési központ keretein belül, minden évben tartottak nyári képzőművészeti tábort, amikor intenzív képzésben és alkotásban vettek részt a szakkör tagjai. Hangsúlyozta azt is, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhatott meg a nyári foglalkozás.

–Nagy örömömre szolgál, hogy úgy döntöttek, megmutatják szélesebb körben is munkáikat, hogy kiállítást tartanak a tábor ideje alatt készült alkotásokból. Nagyon igaznak tartom a következő idézetet, amit egy szovjet fizikustól és kémikustól, Szemjonovtól találtam: „Az alkotás öröme nem valamiféle kiváltság, amely csak a nagy tudósokat vagy művészeket illeti meg. Minden ember, bármely foglalkozási ágban, alkotómunkát végezhet, és átélheti annak szenvedélyeit, kereséseit, eredményeit és felfedezéseit, ha akarja ezt, és képes megvalósítani önmagát.” Kívánom a gyerekeknek, fiataloknak, hogy valósítsák meg önmagukat alkotásaik által, Önök pedig találják meg gyermekeiket az alkotásaikban – hallottuk a megnyitón.

A gyerekek különböző technikákkal alkottak, mint például a dekupázs vagy a papírmasé, valamint megismerhettek olyan hagyományos eljárást is, mint a szövés. Az elkészült tárgyak, melyeket hazavihettek készítőik, valóban az alkotás öröméről szólnak.