2024. április 24., szerda

Ne játsszunk a tűzzel!

A topolyai tűzoltók is segítettek a Szabadka környéki kollégáiknak a minapi tűzeseteknél

Sajnos ezekben a napokban a hírösszefoglalók folyamatosan újabb és újabb tűzesetekről számolnak be országszerte, sőt Európában is sok helyen vannak erdőtüzek. Szigorúan tilos Szerbia-szerte tüzet gyújtani nyílt területen. Az extrém hőség miatt azonban sajnos szándékos gyújtogatás nélkül is lángra kaphat a száraz növényzet vagy más gyúlékony anyag. Topolyán szerencsére az utóbbi időben nem volt komolyabb tűzeset, viszont a topolyai hivatásos és önkéntes tűzoltók több bevetésben is részt vettek. A radanováci, valamint a kelebiai erdőben sajnos többször is felcsaptak a lángok, a helyszínre több kocsival vonultak ki Szabadkáról, valamint Topolyáról, Kishegyesről, Bácskossuthfalváról és Bajmokról is érkezek hivatásos és önkéntes egységek. A természetvédelmi területen súlyos kár keletkezett, több hektár vált a tűz martalékává. A növény- és állatvilág regenerációja évekig eltarthat.

Holló Dániel, a topolyai Dr. Hadzsy János Önkéntes Tűzoltó-egyesület elnöke elmondta, hogy a topolyaiak is egy járművel részt vettek a tűzoltásban a Szabadka környéki erdőtüzeknél. Többször is segítettek kollégáiknak a lángok megfékezésében. Ilyenkor gyorsan lángra kap a növényzet, és egyelőre nincs hivatalos információ a Szabadka környéki tűzesetekkel kapcsolatban, a migránsok azonban a környező erdős részeken tűzgyújtás nyomait hagyták maguk mögött, feltehetően főztek, sőt a szándékos gyújtogatás sem zárható ki egyes esetekben. Figyelmeztetett rá, hogy továbbra is szigorú tűzgyújtási tilalom van érvényben, és aki megszegi a tilalmat, szigorú büntetésre számíthat. Tilos a tarló és a növényi hulladékok, valamint egyéb szemét szabad területen való égetése. A tűzvédelmi törvény tiltja az apró terménymaradványok, a szemét égetését a szabadban és a növényi maradványok felgyújtását.

Sajnos az ilyen szélsőséges időjárás nagy tűveszéllyel jár, egy eldobott üveg is összegyűjtheti a nap sugarait, és lángra kaphat a növényzet. Holló egyben kiemelte, hogy Topolya község polgárait dicséret illeti, mert felelősségteljesen viselkedtek, az utóbbi időben nem volt jelentősebb tűzeset.
Hozzátette, hogy a topolyai önkéntes tűzoltók nagyon aktívak. Tevékenységük már hagyományosan nem csak a tűzoltásra korlátozódik. A katasztrófahelyzetekben mindig ott vannak, ha segíteni kell. Mintegy huszonöt-harminc olyan személy van, akikre bármikor számíthatnak. Köztársasági pályázati források jóváhagyásáról is beszámolt, a 850 ezer dináros keretösszegből felszerelést vásárolnak.

Nyitókép: A topolyai tűzoltólaktanya (Móricz Ildikó felvétele)