2024. április 24., szerda

A nyár fénypontja

Élmények Bácskossuthfalván: MIT-tábor, Játéktábor és Kamasztábor – Kétszáz gyerek, ötven szervező

Bácskossuthfalván 1993-ban szerveztek először szünidei gyermektábort, a Szólj, síp, szólj! népzenei tábort. A kínálat az azóta eltelt közel három évtized alatt folyamatosan fejlődött és változott. Az idén július 9-e és 15-e között három tábort rendeztek az Id. Kovács Gyula Általános Iskola udvarában, a MIT-tábort, a Játéktábort és a Kamasztábort.

A szervezésben a kezdetek óta részt vesz Besnyi Szabolcs élménypedagógiai tréner, akitől megtudtuk, hogy a MIT-tábor ötlete 1995-ben született, kezdetben matematika-, irodalom-, informatika- és történelem-foglalkozásokat tartottak, később ezt kibővítették iskolán kívüli tevékenységekkel is.

– Most már teljesen megváltozott a tábor arculata. A hiphop, a fitnesz, a makettezés és a foci dominál. Mindig rengeteg játék volt a táborainkban, és ez adta az ötletet a Játéktáborhoz, hogy ne az iskolában tanultakat mélyítsék el a gyerekek, hanem a személyiségfejlesztés álljon a középpontban. A Játéktábort 2000-ben szerveztük meg először. Játéktábornak hívják, de a játékon keresztül rengeteget lehet tanulni. Elsősorban az élmény- és kalandpedagógia módszereit használjuk – ismertette Besnyi Szabolcs, aki élménypedagógiai trénerként tudását kiválóan tudja kamatoztatni a táborokban, hisz egyrészt sokat segít abban, hogy a szintén fiatalokból álló szervezőcsapatot a megfelelő szinten felkészítsék, másrészt a gyerekekkel is ezt a módszert alkalmazzák, hiszen céljuk nem az, hogy meghosszabbítsák a tanévet, hanem az, hogy a gyerekek minél több izgalmas, kalandos kihívásokon keresztül olyan élményekben részesüljenek, amelyek elősegítik a fejlődésüket.

A tábornak háromtagú vezetősége van, ők, Besnyin kívül, Masić Dejan és Méhes Béla. Tóth Roland és Tojzán Ákos pedig a szabadidős programok és a szervezőcsoport koordinációját végzik. A szervezőcsoportban mintegy ötven fiatal pedagógus és más szakember mellett önkéntesek is fontos feladatokat kapnak.

A bácskossuthfalvi iskola tágas udvarának füves területen felállított sátorrengetegben mintegy 200 táborozó volt. Az Ady Endre Művelődési Központ és a Szabadidő-szervezők Egyesülete által idén 29. alkalommal szervezték meg a MIT-tábort, aminek a keretében makettező-, hiphop-, futball- és fitnesz-foglalkozások, önismereti és egyéniségfejlesztő altábor, íjászat- és legórobot-csoport várta a résztvevőket. Az ügyesség és készségfejlesztő Játéktábort 22. alkalommal szervezték meg, és 18. alkalommal várta a picit idősebb korosztályt a Kamasztábor. A MIT-tábor és a Játéktábor kerettörténete a Múzeumok éjszakája köré épült, a Kamasztábor résztvevői pedig a titkos ügynökök és a kémek világába csöppenhettek bele.

A Kamasztábor egyik topolyai részvevője, Kisimre Zoja őszre indul nyolcadikba, most vett részt először a táborban, ezzel együtt most sátorozott először. Nagy élményt jelentett számára mindkettő.

– A Kamasztábor önismereti csoportjában voltak csapatjátékok, egyéni játékok, láttuk, hogy különböző szituációkban, hogy állunk helyt. Én életemben először sátoroztam, az is érdekes élmény volt, rájöttem, hogy éjszakánként mennyire lehűl a levegő. Összességében minden tetszett. Az utolsó napra nagyon felmelegedett az idő, a helyi tűzoltók frissítettek fel bennünket. A testvérem, aki már tavaly is részt vett a legócsoport munkájában, sokat mesélt, és mondta, hogy ez is várható. Nagyon sok új barátom lett, és remélem, hogy jövőre ismét találkozhatok velük.

A nyár fénypontja volt az elmúlt hét, mondja a pacséri Kazinczy Nimród, aki másodszor vett részt a bácskossuthfalvi táborok forgatagában. Mivel nagyon szeret barkácsolni és különböző anyagok, hulladéknak minősülő elemek felhasználásával-újrahasznosításával játékokat készíteni, számára a makettfoglalkozás volt ezúttal is a cél.

– Múlt évben elvarázsolt a tábor, ezért attól a pillanattól kezdve, ahogy elbúcsúztunk a sátrunktól, egészen az idei startig arra vártam, hogy ismét beléphessek abba a varázslatos közegbe. Az sem tántorított el, hogy a szüleimmel lehetőségem lett volna külföldre kirándulni a Nyári Táborral egy időben. Múlt évben a mi családi sátrunkat laktuk be ketten Bence barátommal, az idén már négyen aludtunk az ő sátrukban, csatlakozott hozzánk Bence öccse, a másodikos Vajk és Dominik osztálytársa. Az idén is több ismerősöm volt táborozó, de ismerkedtem is. Nagyon tetszettek a játékok, a programok. A makettfoglalkozások alkalmával múlt évben egy ágyút, az idén indián harci katonai tábort készítettem pálcikákból. Mindent összevetve nagyon élveztem a táborozást, és remélem, jövőre is lesz alkalmam részt venni rajta. Nagyon szeretném, hogy máskor nem esne egybe az időpontja más családi programmal.

A Nyári Táborok Facebook-oldalán megosztott fotókból válogattunk, melyek hűen tükrözik a tábor hangulatát és betekintést nyújtanak a vidám, feledhetetlen szünidei kalandokba.