2024. április 23., kedd

Hagyományőrzés nyeregben

A sátoros lovastábor résztvevői a nomád életmóddal ismerkednek

Hagyományőrző lovastábor kezdődött szerdán Óbecsén, amelyet a helyi Sólyom Lovas Rekreációs és Hagyományőrző Egyesület szervez.

A négynapos rendezvényre a helybeliek mellett érkeztek gyerekek Péterrévéről, Bácsföldvárról, Temerinből és Szenttamásról is.

– Nagyon sok érdekességet hallottam erről a táborról, színes a program, ezért döntöttem úgy, hogy részt veszek. Az unokatestvéremmel érkeztem. Nagyon szeretek lovagolni, szeretek táborozni, sátorban aludni. A kézműves foglalkozások is tetszenek – mondta az óbecsei Csonka Barbara.

Kancsár Izabella felvételei

Kancsár Izabella felvételei

– Jól érzem magam, tetszik, hogy sátorban alszunk, eddig még nem aludtam sátorban – mondta a temerini Bakos Éva.

– Anyukám szólt nekem, hogy lesz ez a tábor, megtetszett, és úgy döntöttem, eljövök. Mindegyik program tetszik, különösen a lovaglás és az íjászat. Szeretek lovagolni, van már tapasztalatom, táborozni is nagyon szeretek – hallottuk Horti Mátétól, aki Bácsföldvárról érkezett a lovastáborba.

A hagyományőrző lovastábort az idén első alkalommal szervezte meg a Sólyom Lovas Rekreációs és Hagyományőrző Egyesület.

– Ebben a lovastáborban a nomád életvitelt mutatjuk be a gyerekeknek. Különféle kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, de a rendezvény célja elsősorban hagyományainknak a megőrzése, lovas hagyományainknak ápolása és átadása. A tábor résztvevői megtanulják a lovak rendezését, ápolását és táplálását, elsajátítják a lovaglás és a lóidomítás alapjait, megismerkednek a lovas felszereléssel. A táborozók hagyományos ételeket fogyasztanak, bográcsban főtt, nyárson sült ételeket készítünk, emellett minden este a tábortűz mellett ők sütik meg saját maguknak a vacsorát. A táborban 15 gyermek lakik, 7 és 12 év közöttirk – mondta Becsei Árpád, az óbecsei Sólyom Lovas Rekreációs és Hagyományőrző Egyesület elnöke. Hozzátette, hogy a tervek szerint augusztusban is szerveznek hasonló lovastábort, már várják a jelentkezőket.

A rendezvény, amely a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásának köszönhetően valósult meg, szombat estig tart. Hangulatfotóink hűen érzékeltetik, hogy a táborlakók milyen módon töltik el idejüket.