2024. március 29., péntek

Kirándulás és növényfeldolgozás

A Ludasi-tónál jártak a bácsfeketehegyi Izida felhasználói – Megkezdődött a gyógy- és fűszernövények feldolgozása az új gépekkel

A bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület felhasználóit az idén is vendégül látta a Balassa család ludasi nyaralójukban. A felhasználók ez alkalommal három felejthetetlen napot töltöttek el a Ludasi-tó partján – számolt be lapunknak Ocsenás Júlia, az Izida nevelője.

– Az Izida felhasználói és tagjai közül csaknem húszan vettünk részt a kiránduláson. Mikrobusszal és személyautókkal mentünk, a nagyobb létszám miatt. Olyan gyerekek is voltak, akik először vettek részt ezen a kiránduláson, amely három napig tartott. A kirándulás résztvevőinek egy része a házban volt elszállásolva, egy részük pedig sátorozott. Elsősorban a lányok voltak bent, és a fiúk sátoroztak. Számos érdekes foglalkozásra kerül sor a kirándulás alatt, voltunk fürdeni, pecáztunk, a legkisebbeket elvitték csónakázni stb. Balassa Emese interaktív játékokat tartott számunkra, valamint egy Bomba nevezetű társasjátékot is játszottunk – mondta el a nevelő, majd azt is megtudtuk, hogy tartalmas három napot töltöttek el a Ludasi-tó partján, és nagyon hálásak a Balassa családnak a lehetőségért.

MŰKÖDIK A SZÁRÍTÓGÉP

A kirándulás mellett komoly munka is folyik az Izida székházában. Az egyesület a HUSRB/1903/31/0066 elnevezésű IPA-projektum keretén belül növényszárító, -őrlő és -csomagoló gépeket kapott. Ezek átvétele és beüzemelése megtörtént, és már javában próbálják a különféle növények feldolgozását – számolt be lapunknak Papp Lóránt, a növényfeldolgozás koordinátora.

– Két hete vettük át a gépeket, és azóta már négy teljes szárítónyi növényt megszárítottunk és részben feldolgoztunk. A technológiát még tanuljuk, mivel a gépek gyártója azt mondta, hogy nekünk kell kitapasztalni a különböző növények optimális szárítási paramétereit. Elsőként mentát szárítottunk, amit a tagjaink és a nevelők hoztak. Ezt megszárítottuk és megőröltük, és a 20 éves szülinapi rendezvénysorozat vendégeinek ajándékoztuk. A második szárítás során levendulát szárítottunk, amit felhasználóink szedtek Topolyán. Ezt feldolgozott formában ugyancsak vendégeinek ajándékoztuk. A harmadik szárítás is levendula volt, amit Tarkó Irén adományozott az Izidának. Jelenleg háromfajta növény van a szárítóban, citromfű, lestyán és csalán. Ami a napokban még szárításra vár, az a bazsalikom és az oregánó – számolt be Papp, majd arról is szólt, hogy egyedül még a csomagológépet nem próbálták, de már megrendelték a szükséges csomagolóanyagot. Amint ez megérkezik, a feldolgozott növényeket csomagolják és felhasználják. A koordinátor azt is elmondta, hogy hosszú távú terveik is vannak a növényfeldolgozással kapcsolatban.

– A felhasználóink azt a feladatot kapták, hogy tervezzék meg a csomagolásra kerülő címkéket. Így eladásra készek lesznek a termékeink, ami már szintén tervben van. Az interneten fogjuk népszerűsíteni, és webshopon keresztül fogjuk értékesíteni. Tervezzük azt is, hogy felkérjük a helyi lakosságot, hogy akinek van fölösleges fűszernövénye, az adományozza az Izidának. Mi ezt feldolgozzuk és hasznosítjuk – mondta Papp, majd hozzáfűzte, hogy a szárító-aszaló gépet a helyi lakosok is igénybe vehetik, csak jelezni kell az Izidának.