2024. április 25., csütörtök

Felújították a közvilágítást Nagykikindán

A régi, utcai lámpák égőit új, LED-izzókra cserélték

A nagykikindai önkormányzat területén, az energiatakarékossági intézkedésekkel összhangban, befejeződött a régi, utcai, közvilágítást lehetővé tevő égők cseréje. Új, LED-izzók kerültek a helyükre, adta hírül a városi média. A közvilágítás cseréjét, valamint a rendszer karbantartását a belgrádi Petrol Kft. cég magánpartnerei valósították meg, amely a ljubljanai Petrol Rt. és a budapesti Smart Energy Investment Kft. része.

– A közvilágítás rekonstrukciója során 7615 új, Thorn LED-lámpát helyeztünk el, amelyek Szerbiában, a niši Zumtobel gyárban készültek. Ennek a berendezésnek az élettartama 25 év. Mi garantáljuk az energia-megtakarítást és a világítás jó minőségét, mindezt azon kötelezettségeknek megfelelően, amelyeket Szerbia az Európai Unióhoz való csatlakozáskor vállal a környezetvédelmi és energiahatékonyság területén. Ezen izzóknak hála, csökken a káros gázok kibocsátása, csökken az energiafelfelhasználás és jobb lesz a láthatóság, ami nagyobb biztonságot ad az utcákon a közlekedésben – nyilatkozta a Smart Energy Investment Kft. képviselője.

A szerződés 15 éves időtartama alatt mintegy 75%-os villamosenergia-megtakarítás várható, és évente mintegy 1850 tonnával csökken majd a szén-dioxid-kibocsátás. A Környezetvédelmi Szociális Kormányzat (Enviromental Social Government) projekt első hatásait az EU által támogatott Green Deal stratégia részeként láthatják a polgárok, és teljesen tiszta energiát jelent, amelynek biztosítása 2050-ig fenntartható lesz.

Az elemzések szerint Nagykikindán a közvilágításból fakadó éves fogyasztás költsége eddig 403.000 euró körül alakult, ami körülbelül 6 millió eurót jelentett 15 évre. A korábban jósolt megtakarítás mintegy 471.000 euró volt 15 év alatt. Az energia árának emelkedésével azt várják, hogy a megtakarítás még nagyobb lesz, mert a kWh-kénti ár körülbelül 200%-kal nőtt a partnerség kezdete óta, és az általános energiaválság miatt további áremelkedés várható. A jelenlegi számítások szerint évente legalább 450.000 euró körüli többletbevétel várható az önkormányzat számára, azaz mintegy 6,7 millió euró pénzmegtakarítás a projekt időtartama alatt. A beruházás költségeit a magáncégek fedezik, így az önkormányzat jelentős megtakarítást könyvelhet el, mellyel ellensúlyozhatja azokat a hatásokat, amelyeket az energiaárak növekedése gyakorol a helyi költségvetésre, írja a biznis.rs

A megtakarításnak köszönhetően a nagykikindai önkormányzat hamarosan, más fontos projektekbe is be tudja majd fektetni eszközeit. A felújítás bizonyos előnyöket biztosít nemcsak a helyi vállalkozóknak, hanem a nagykikindai polgároknak is. A projekttel az önkormányzat nem keveredett adósságba, a felszerelt berendezéseket a telepítés után, ingyenesen adták át Nagykikindának.