2024. április 23., kedd

Cserkésztábor a muzslyai réten

Muzslyai, lukácsfalvi, szentmihályi és udvarnoki cserkészek és cserkészjelöltek részvételével zajlik a muzslyai réten a Torontál Cserkészkörzet nagytábora. Az eseményt két év kihagyás után újból sikerült megszervezni. Az érdeklődés nagyobb, mint amekkora a korábbi években volt.

A nagy forróság ellenére a Bakos tanya hűvösében jó a hangulat a cserkésztáborban. A négynapos eseményen a huszonkét gyerek mellett nyolc felnőtt vesz részt.

– Az elmúlt két évben nem tarthattuk meg a tábort, előtte azonban igen. Ugyanilyen színvonalas volt, viszont nem volt ekkora érdeklődés. Most nagy örömömre szolgál, hogy sikerült egy ekkora létszámú cserkésztábort létrehozni itt, Bánátban. Remélem, hogy ez azért jöhetett így össze, mert a gyerekek jónak látják ezt a kezdeményezést – mondta Süveg Hilda táborparancsnok, a Torontál Cserkészkörzet elnöke.
Tegnapelőtt este a kiscserkészek ígéretet tettek, így a legkisebbek is belekóstolhattak a cserkészéletbe.

A nagy meleg sem árt a cserkésznek (Fotó: Kecskés István)

A nagy meleg sem árt a cserkésznek (Fotó: Kecskés István)

Süveg Emma hét éve cserkész és most őrsvezetőként ő a foglalkozások egyik vezetője.

– A székely–magyar rovásírást próbálom átadni a jövendőbeli cserkészeknek, cserkészjelölteknek. Ez az az írás, amit a magyarok használtak még akkor, amikor a Kárpát-medencéhez értek, a honfoglalás ideje előtt – mesélte a Turul Őrs őrsvezetője.

A cserkészév megegyezik az iskolaévvel, melynek a koronája a táborozás. A cserkésztáborban a korábban elsajátított, elméleti tudást alkalmazzák a gyakorlatban.
– Mindazt, amit évközben tanulnak az összejöveteleken a gyerekek, a cserkészek, illetve a jelöltek, azt a táborban gyakorlatiasan is át tudjuk adni, begyakoroljuk. Vidáman, örülve az Istenadta természetnek, ami itt körülöttünk van. Ezért nagy hála és köszönet a teremtőnek – nyilatkozott Gabona Ferenc, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség elnöke.
A cserkésztábor keretmeséje a nándorfehérvári csata volt. A tábor a csata befejezésének a napján, július 21-én, délben fejeződött be.