2024. április 25., csütörtök

Kiváló hangulat jellemezte a TSC harmadik nyári táborát

Idén is teljes létszámmal, 150 gyerek részvételével zajlott a TSC nyári focitábora. A harmadik alkalommal megrendezett táborban napi két intenzív edzést tartottak, emellett része volt a foglalkozásoknak a sok játék is. A gyerekekkel 15 edző dolgozott. A napi programot úgy tervezték meg, hogy egyben szórakoztató is legyen, hogy a lurkók játékos körülmények között sajátítsák el a labdarúgás alapjait. A lányokkal nem külön csoportban, hanem a fiúkkal együtt foglalkoztak. Kondíciótréningek, technikai gyakorlatok és ügyességi játékok is szerepeltek a programban, és sokat tanultak a labdarúgás szabályairól is.

Draskovics Borisz, az alközpontok koordinátora elmondta, a gyerekek végig jól érezték magukat, de talán az edzők elleni focimérkőzést élvezték a legjobban: „Mindennap a gyerekek mosolyogva mentek el, és azt mondták, hogy nagyon tetszik nekik a tábor, amit idén sem csináltunk másképp, mint eddig. A csoportokon belül négy különböző feladatkörük volt négy különböző edzővel, és nagyon élvezték a változatosságot. Már a korábbi években is jelentkezhettek fiúk és lányok is, így minden évben egyre több kislány jelentkezik be. Ez köszönhető a női részlegünknek is, mert Csizmár kolléga a lánycsapatokat edzi az akadémián belül. Idén is van legalább 16 kislány, akik között vannak kezdők, egészen kicsik, és augusztus végétől, illetve szeptember elejétől megindítjuk a kezdő csoportot a lányokkal is.”

Nem lesz mindenkiből sztárfocista, sőt nem lesz mindenkiből profi focista sem, ugyanakkor mindenki számára hasznos a tábor, a sport a testet és a lelket is neveli. „Nagyon jót tesz a gyerekeknek, hogy sokat vannak kint a levegőn, sportolnak, tehát egészséges közegben vannak, egy csoporthoz tartoznak. Ez egyben kiváló szocializálódás.”

A tábornak az időjárás is kedvezett (Fotó: Tóth Péter felvétele)

A tábornak az időjárás is kedvezett (Fotó: Tóth Péter felvétele)

Palágyi Szabolccsal, a TSC vezérigazgatójával is körbejártuk a tábort, megtapasztaltuk, hogy kiváló a hangulat, jól érzik magukat a gyerekek, nem volt nagy hőség, minden rendben zajlott, figyeltek az edzőkre a tábor résztvevői. „Nagyon örülünk annak, hogy az idén is ilyen szép számban megjelentek a gyerekek. Valójában mi húztuk meg a határt 150 résztvevőnél. Az első naptól kezdve aktívak voltak ők is, az edzők, is. Az időjárás végig kedvező volt, nagy kedvvel csinálták a gyerekek a gyakorlatokat, és úgy látom, nagyon motiváltak voltak a velük foglalkozó edzőink is.”

Felfrissülés (Fotó: Tóth Péter felvétele)

Felfrissülés (Fotó: Tóth Péter felvétele)

Lehet, hogy itt vannak ezek között a gyerekek között, akik majd néhány év múlva akár az európai porondon is fellépnek a TSC színeiben például? – tettük fel a kérdést.

„Igen, ez lehet abba az irányba akár az első lépés. Nem titkolt célunk, hogy a TSC ismét eljusson Európába a felnőttcsapattal, és ez ne csak egy évben történjen meg, hanem megismétlődjön, és akkor valószínűleg ezek a gyerekek is felnőnek odáig, hogy tudjanak szerepelni egy nemzetközi mérkőzésen. Nagyon fontos számunkra ez a tábor, s amíg zajlott, láttunk olyan tehetséges gyerekeket, akikről azt gondoljuk, hogy a jövőben itt lenne a helyük Topolyán. Ez azonban másodlagos szempont nálunk, az elsődleges szempont, a célja ennek a tábornak az, hogy a gyerekek játékosan tanulják a labdarúgást, megszeressék ezt a sportágat, és jól érezzék magukat. Ha valaki tehetséges, azokra persze jobban odafigyelünk a jövőben.”

Vég Csongor, a TSC koordinátora örül neki, hogy egyre több kislány csatlakozik a futballhoz, és egyre többen szeretik meg a futballt: „Az UEFA-nak is kitűzött célja a női futball népszerűsítése. Egyre gyakoribb, hogy a lányok fociznak. Rengeteg visszatérő arcot láttam itt a táborban, de újak is vannak, ami számunkra nagyon jó értékmérő, hiszen azt jelenti, hogy valamit jól csinálunk, és szeretnénk ezt a szintet továbbra is megtartani. A fiatal focistákkal az akadémia pszichológusa is foglalkozott, valamint a felnőttcsapat játékosaival és edzőivel is megismerkedhettek a gyerekek.”