2024. március 29., péntek

A szülőföldön való boldogulást jelenti

Vicsek Annamária: Több meghatározója van az iskolák népszerűségének

A középiskolák egyre  komolyabb kampánykörutakat, nyílt napokat szerveznek még tanév közben, amikor a nyolcadikosok és szüleik a pályaválasztásról döntenek. Ezeken az eseményeken a tanulók és szüleik megismerkedhetnek az intézmények programjával, tanáraival és az iskola életével. Vicsek Annamária oktatási államtitkárt megkérdeztük, ez azt jelenti-e, hogy a jó bornak is kell a cégér?

 – Meggyőződésem, hogy az iskolák bemutatkozása borzasztóan fontos eleme a vajdasági magyar oktatás fenntartásának, megmaradásának. Több ízben volt alkalmam személyesen is megtapasztalni az ilyen rendezvényeket, aktivitásokat, bemutatkozásokat. Általánosságban elmondható, hogy azok az iskolák, amelyek ezt ilyen formában teszik, tudatosabban odafigyelnek a szülők és a leendő tanulók elvárásaira, azokra a szempontokra, amelyek alapján az iskolát választják. Ilyenkor bemutatják a legjobb gyakorlatokat, iskolájuk sikereit, előnyeit, ezáltal is erősítik intézményük ismertségét és sikerességét is – mondta Vicsek Annamária, aki szerint, ezek a kampányok, bemutatkozások akkor a legsikeresebbek, ha az iskola minden dolgozója hozzájárul, és nem csak egy-egy tanár érzi ezt a feladatot fontosnak.

 – Az osztályok megtöltése elegendő számú tanulóval a tanárok és az iskola többi dolgozója munkahelyének a megmaradása szempontjából is fontos, ami mind egy-egy magyar család megélhetését, a szülőföldön való boldogulását jelenti, és ez mindannyiunk közös feladata – hangsúlyozta az államtitkár, mint kiemelte, az iskolák kampánya nem az egyetlen meghatározója az iskolák népszerűségének.

 – Az oktatás minőségének javítása az infrastruktúra fejlesztésével, valamint a vajdasági magyar tannyelvű oktatás támogatásának különféle formái, mint amilyenek az ösztöndíjak, a tankönyvtámogatások, a diákotthonok, utazási támogatások biztosítása szintén nagyban kihat a vajdasági intézményeink megtartására. Ezért fontos továbbra is a vajdasági magyar politikum együttes és erőteljes fellépése – tette hozzá az oktatási államtitkár.