2024. március 29., péntek

Hit, kereszténység, haza

Emlékezés a nándorfehérvári diadalra

Hit, kereszténység, haza, ez a legfontosabb üzenet a nándorfehérvári diadal emléknapján – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium államtitkára tegnap Budapesten.

Gion Gábor a déli harangszó után Hunyadi János szobránál tartott rendezvényen felidézte: 566 évvel ezelőtt Hunyadi János és Kapisztrán János seregei győzedelmeskedtek a többszörös túlerőben lévő II. Mehmed török szultán hadai felett, s ezzel évtizedekre megállították a török terjeszkedést. Őseink 1456. július 22-én olyan cselekedeteket vittek véghez, amelyek nemcsak az akkori Európa, hanem napjaink Európája számára is meghatározó. Ez a nap nem csupán a nemzetnek, hanem a keresztény Európának, a mai keresztény világnak is az emléknapja – szögezte le.

Az államtitkár kitért arra is, hogy miközben a 100 ezres török sereg elindult Magyarország felé, itt belviszályok nehezítették a helyzetet, az összefogás minimális volt. Szilágyi Mihály várkapitánynak és sógorának, Hunyadi Jánosnak saját költségén kellett szembenéznie a török támadással. Jelentősebb segítséget csak Kapisztrán Kános szerzetes háromezer fős, irreguláris serege jelentette.

Gion Gábor kiemelte: a helyzet súlyosságát jól mutatja az is, hogy III. Kallixtusz pápa isteni segítségért könyörgő aranybullát adott ki az ütközet előtt, amelyben elrendelte a déli harangszót, „mintegy könyörgésként a török támadás visszaverésére. A déli harangszót később összekapcsolták a nándorfehérvári diadallal, s a győzelem után a „hálaadás harangszava lett”. Később a pápa a győzelem hírének napját, augusztus 6-át az Úr színeváltozása ünnepét, fő ünneppé nyilvánította.

Az államtitkár megjegyezte: Európa nem vette komolyan a fenyegetést a nándorfehérvári diadalt megelőzően, nem nyújtott segítő kezet. A magyarokra hárult a keresztény Európa védelme, és mostanában ugyanezt érezzük – mondta.

Gion Gábor hangsúlyozta: egykori hős védők elhivatottsága és áldozatvállalása példaértékű a magyarok és Európa számára. Magyarország napjainkban is fontos szerepet tölt be Európa határainak védelmében. A migrációs veszélyt is Magyarország ismerte fel, és a magyar kormány minden erejével azon dolgozik, hogy megállítsa az illegális bevándorlást.

Ahogy őseink tették 1456-ban, most is jó példával kell elöl járni és megvédeni a határokat – jelentette ki Gion Gábor.