2024. április 26., péntek
TUSVÁNYOS 2022

Együtt, határok nélkül

Kárpát-medencei ifjúsági vezetők és politikusok beszámolói

A Kárpát-medencében politikával foglalkozó fiatalok tartottak tegnap kerekasztal-beszélgetést. A beszélgetésen többek között részt vett Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke, Nacsa Lőrinc, országgyűlési képviselő, Füzesi Péter, Rákosmente alpolgármestere, Varga Tibor, Kaposkelecsény polgármestere, Tőkés Lehel, önkormányzati képviselő, Kiss Nándor, a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának elnöke, Gubik László, a Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke, a beszélgetést pedig Bagi Barna, a Határtalanul a Magyar Fiatalokért egyesület elnöke moderálta.
A résztvevők beszámoltak arról, hogyan kerültek a politikába, és meséltek országuk jelenlegi politikai helyzetéről.
Kiss Nándor (jobbról) kiemelte, nem azon volt a hangsúly, hogy ki közvetíti az üzenetet Belgrád és Budapest felé, hanem, hogy egységesen ugyanazt a célt tartsák szem előtt.
– Ami bennem is felkeltette az érdeklődést a politika iránt, az az volt, hogy egyenesen egy irányba tudunk haladni, nem pedig egymás között vitatkozunk. Ez olyan fokot adott az egésznek, ami mögé szívesen be tudtam állni. Nálunk gyakrabban van választás, mint más országokban, így történt meg az, hogy 2020-ban, egy nehéz környezetben elértük, hogy 9 képviselőt juttattunk be a szerb törvényhozásba kisebbségként. Ennek köszönhetően kerültem be aktívan a politikába. Részt vettem a parlamenti vitákban és a törvényalkotásban. Tartalmas éveken vagyok túl, és örülök, hogy ma itt lehetek Tusványoson.

– A jelenlegi politikai helyzetet illetően, nálunk Szerbiában és Magyarországon is április 3-án voltak a parlamenti választások, valamint Szerbia részéről egy köztársasági elnökválasztást is beiktattak. Egy nap alatt kellett mindent lebonyolítanunk. A folyamat hosszú és fárasztó volt, viszont mindhárom szavazáson jó eredményt értünk el. Elégedettek vagyunk, hogy önálló frakcióval tudunk tovább dolgozni a parlamentben. Sajnos nem megy minden olajozottan, sem a parlament, sem a kormány nem állt még fel Szerbiában, mivel egy választókörzetben ötször kellett megismételni a szavazást. Ebből kifolyólag két hete van végleges eredmény, így érdekes helyzetben találtuk magunkat mi is és az ország is. A héten megtörténtek az egyeztetések a Szerb Haladó Párttal, és a parlamenti többség részeként fogunk tovább dolgozni. Államtitkári szinten is képviseltetjük magunkat. Fontos számunkra, hogy több minisztériumban legyenek embereink, minthogy eggyel próbáljuk meg a világot megváltani. Érdekesség még, hogy Kovács Elvira neve felmerült mint potenciális parlamenti elnökjelöltté, amitől a közhangulat felborult egy kicsit. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pásztor István rögtön az elején leszögezte, hogy ebben nem szeretnénk részt vállalni, ennek ellenére ez hatalmas megtiszteltetés számunkra. A saját céljaink érdekében nem veszíthetünk el egy jó embert a párton belül, annak ellenére, hogy a szerb államfő közölte, továbbra is a VMSZ segítségével szeretne kormányozni – fogalmazott Kiss Nándor.