2024. március 28., csütörtök

Vučić a tüntetőket hibáztatja

A közeljövőben 100 millió eurót ruháznak be a hadiiparba

A Gruža-gáton tartott pénteki rendőrségi gyakorlatot követően a sajtónak nyilatkozva Aleksandar Vučić köztársasági elnök több aktuális témára is kitért, egyebek mellett a majdani kormányalakításra. A FoNet hírösszeállítása szerint közölte, hogy a tisztségek vonatkozásában számos személycsere esedékes, „hiszen senkinek nem kell 10, 15 vagy 20 évig kormánytagnak lennie”.

Az ukrajnai háború tekintetében Vučić szerint nem módosul a szerb államvezetés álláspontja. Szerbiának Ukrajna, de Oroszország is barátja, ugyanakkor a szerb államvezetés számára Szerbia a legfontosabb – mondta, majd a fegyverkereskedelemhez kapcsolódóan közölte, hogy Szerbia a továbbiakban is hadászati felszerelést kíván exportálni és beruházni a hadiiparba. A közeljövőben 100 millió eurós beruházás esedékes – nyomatékosította. Mint arra a hadiiparral és Egyiptom elnökének e heti látogatásával összefüggésben rámutatott, Szerbia elsősorban a mezőgazdaság és a hadiipar vonatkozásában kívánja elmélyíteni együttműködését az észak-afrikai országgal.

A rendfenntartók brutalitásának okán a figyelem középpontjába került újvidéki tüntetés kapcsán Vučić ekképpen fogalmazott: „A tüntetők sehol a világon nem viselkedhetnek így. Olyan személyekről van szó, akik már korábban is jogtalanul behatoltak a tartományi képviselőház, illetve a városi képviselő-testület épületébe, petárdával és könnygázbombával dobálództak. A demokrácia nem így néz ki. A képviselőház épülete előtt egyébként nem magánbiztonsági ügynökség alkalmazottjai ügyeltek a rendre, hanem a képviselőház biztonsági személyzete, amelynek az a feladata, hogy megakadályozza az épületbe való erőszakos behatolást.”