2024. április 26., péntek

Nyugdíjra érettek a kilencvenes évek politikusai

Zoran Živković pályaváltásra szólította fel a „legfőbb szerb zsarnokot”

Bejelentette a politikai életből való visszavonulását Zoran Živković egykori miniszterelnök és az Új Párt alapítója. Emellett azt is közölte, szerinte példáját generációja összes politikusának követnie kellene.

– Annak, aki a múlt század kilencvenes évei elejétől foglalkozik politikával, fel kellene hagynia az aktív politizálással. Ez azt jelenti, hogy az érintetteknek le kellene mondaniuk párttisztségükről, adott esetben állami szervben betöltött tisztségükről, majd kilépniük politikai pártjukból. Akinek van esze, annak ennyi elég volt. Több mint 30 év politizálás egy éretlen, következetlen, artikulálatlan, és gyakran primitív politikai légkörben nem marad következmények nélkül. Ezeket a politikusokat gyűlölik és rühellik, míg ezzel egyidejűleg kártékonyak politikai pártjuk támogatottságának a szempontjából. Mindez az összes veterán politikusra vonatkozik. Természetesen nem mindegyikük egyforma, a köztük lévő különbségek olykor drasztikusak. A „legfőbb szerb zsarnokot” is arra kérem, hogy vonuljon vissza a politikai életből, és bízza a történészekre, no meg az illetékes állami szervekre és egészségügy intézményekre, hogy ítéletet mondjanak eddigi tevékenységéről. Ez az általa kinevezett, tisztségbe juttatott és vele diktátori koalíciókat létrehozó politikusokra ugyanúgy vonatkozik, mint azokra, akik titkos, választások utáni tárgyalásokat folytattak vele – fogalmazott Živković a NIN hetilapnak írt szerzői szövegében.

Zoran Živković június végén jelentette be, hogy az Új Párt őszre esedékes tisztújító közgyűlésén nem jelölteti magát. Döntését pártja rossz választási eredményével indokolta. Már akkor közölte, egyéb tisztséget sem óhajt betölteni az említett politikai tömörülésben.