2024. április 19., péntek

Hat kategóriában lehet pályázni

Megjelentek az energiahatékonyság növelését célzó pályázatok Topolya községben is

A topolyai önkormányzat megjelentette a polgárok számára az energiahatékonyságot ösztönző pályázatát. A pályázati kérelmek már átadhatóak, a szükséges űrlapok és a részletek pedig szerb és magyar nyelven is elérhetőek a község weboldalán.

Szatmári Adrián, Topolya polgármestere elmondta, hogy az energiahatékonyságot ösztönző pályázat keretében Topolya község önkormányzata hétfőn jelentette meg a pályázatot a polgárok számára. A polgárok a szükséges dokumentációt 2022. augusztus 8-ig nyújthatják be. Azt követően az illetékes bizottság pontozza és rangsorolja őket, valamint terepen is felmérik a beruházás előtti állapotot. Topolya község önkormányzata és a Bányászati és Energiaügyi Minisztérium közösen nyújt bizonyos mértékű – legfeljebb 50 százalékos – vissza nem térítendő támogatást. A fennmaradó részt pedig a polgároknak maguknak kell előteremteniük. A pályázaton belül hat kategóriában lehet egyszeri, vissza nem térítendő támogatást igényelni, kategóriánként különböző feltételek érvényesek.

A nyílászárók, a külső ablakok és ajtók, valamint a termikus burok fűtetlen helyiségeknek megfelelő hőtulajdonságokkal rendelkező egyéb átlátszó elemeinek cseréjére, családi házak és lakások számára igényelhető eszközök felső határa 140 000 dinár. Gázkazánok beszerzésére és beszerelésére vagy a helyiségben lévő fűtőtest – legyen az kazán vagy kályha – hatékonyabbra cserélésére is támogatás igényelhető családi házak és lakások esetében, legfeljebb 85 000 dinár értékben. Biomassza- (fapellet-, brikett-, faapríték-) tüzelésű kazánok beszerzése és beszerelése vagy a helyiségben lévő fűtőtest hatékonyabbra cserélése családi házak és lakások számára szintén támogatásban részesülhet, jelentkezésenként legfeljebb 110 000 dinár értékben. A már meglévő csőhálózat, fűtőtestek, radiátorok és a tartozékok lecserélésére vagy új beépítésére családi házak és lakások számára a helyiségben lévő fűtőtest hatékonyabbra cserélésére irányuló intézkedéssel együtt lehet pályázni. A teljes beruházás értékének 50 százalékára és legfeljebb 120 000 dinárra lehet pályázni. Hőszivattyúk és a fűtési rendszer tartozékainak beszerzésére és beépítésére igényelhető legfeljebb 250 000 dinár. Napkollektorok beszerzésére és beépítésére is támogatást lehet igényelni. A használati meleg víz központi előállítására szolgáló berendezés, valamint a fűtési rendszer tartozékainak beszerzésére és beépítésére a teljes beruházás értékének legfeljebb a fele igényelhető, maximum 140 000 dinár.

– Ez a pályázat nagyon jó segítség és lehetőség arra, hogy Topolya községben is energiahatékonyabbá válhasson a háztartások egy része – mutatott rá a polgármester.

Mijatov Dávidházi Zita, az illetékes bizottság elnöke elmondta, fontos felhívni a polgárok figyelmét arra, hogy csak a korábban megpályáztatott és rangsorolt cégek közül választhatnak, és az általuk tett árajánlattal együtt adhatják be a pályázati dokumentációt. A cégek listáját megtalálhatják Topolya község honlapján. Fontos még, hogy a munkálatokat nem kezdhetik meg azelőtt, hogy a pályázati kiírás eredményét közzétennék. Miután beérkeznek a pályázati kérelmek, az illetékes bizottság tagjai terepen is elvégzik a szükséges felmérést, és konstatálják a beruházás előtti állapotot. Ugyanezt megteszik majd a beruházás után is. Számos egyedi helyzet, kérdés is felmerülhet a pályázat kapcsán. A nyílászárók cseréje esetén az épület egy teljes szintjén minden nyílászárót kötelező kicserélni. Ha viszont azon a szinten már néhány nyílászáró új, energiahatékony, akkor csak a régi típusúakat kell kicseréltetniük a pályázat keretében.

– Számos hasonló, egyedi esettel kapcsolatban kérdeztek már tőlünk az elmúlt pár napban is. A részletes pályázati kiírást és a pályázással kapcsolatos további információkat Topolya község honlapján, az alábbi linken érhetik el az érdeklődők: https://www.btopola.org.rs/hu/konkursi_hu. Ha további kérdések is felmerülnek, akkor elérnek minket a 024/715-899-es telefonszámon – nyilatkozta.