2024. április 18., csütörtök

Illés-napi felvonulás Temerinben

Az idén két évforduló jegyében emlékeztek meg a helybeliek fogadalmi ünnepéről

Tekintse meg tudósításunkhoz kapcsolódó VIDEÓNKAT is!

Két évforduló jegyében zajlott a temerini Illés-napi rendezvény. Egyrészt arra emlékeztek, hogy a helybeliek 169 évvel ezelőtt tettek fogadalmat Illés próféta napjának megünneplésére, másrészt pedig arra, hogy a községet a 690 évvel ezelőtti, pápai tizedjegyzékben említették először írásos formában.

A rendezvény leglátványosabb része az ünnepi körmenet, fölvonult a település apraja-nagyja (Fotó: Ádám Jennifer felvétele)

A rendezvény leglátványosabb része az ünnepi körmenet, fölvonult a település apraja-nagyja (Fotó: Ádám Jennifer felvétele)

A temeriniek 1854-ben fogadták meg, hogy ezen a napon munkaszünetet tartanak. Akkortájt katasztrofális vihar és jégeső pusztította el a temerini határt Illés napján, és hogy a sorozatos elemi csapásoktól megszabaduljanak, július 20-át fogadott ünneppé nyilvánították. A hagyomány azóta is él, a temeriniek minden évben szentmisén szentelik meg az új kenyeret, szabadtéri és művelődési rendezvényekkel, valamint minden korosztályt megmozgató programsorozattal készülnek Illés próféta napjára.

(Fotó: Ádám Jennifer felvétele)

(Fotó: Ádám Jennifer felvétele)

A rendezvény leglátványosabb része minden évben az ünnepi körmenet, felvonul a település apraja-nagyja. A díszes és hosszú menet az elmúlt évekhez hasonlóan, most is a Gulyáscsárda elől indult. A piactéren áthaladva felkanyarodott a főútra, majd a résztvevők bevonultak a templomba. A menetet hagyományosan a népviseletbe öltözött lovasok vezették, őket követték a feldíszített fiáker és kisparádés kocsik. A menetben részt vettek az egyházi képviselők, az önkormányzat képviselői, a Boldog Gizella Kézimunkaszakkör tagjai, a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület néptáncosai, a Dalárda tamburazenekar, a Kertbarátkör tagjai, a helyi iparosok, földműves-szövetkezetek és a többi civil szervezetek képviselői. A menetet a TEFU fúvószenekar zárta. A felvonulók három zászlót, az országét, a magyar és a temerini zászlót, valamint a tavaly elkészült Illés próféta lobogóját és más egyházi lobogókat vittek.

(Fotó: Ádám Jennifer felvétele)

(Fotó: Ádám Jennifer felvétele)

Az ünnepi szentmisé azt idén Ft. Joó Balázs mórahalmi esperes-plébános vezette. A misét követően az önkormányzat és a civil szervezetek képviselői megkoszorúzták Temeri Lőrinc, a falu első írásban említett papjának emléktábláját. Délután a templomban az Őszirózsa vegyes kórus hangversenyét hallgathatták meg az érdeklődők, este viszont a vásártéren kezdetét vette az Illés-napi mulatság. A résztvevőket a már hagyományos birka- és marhapörkölttel várták, a talpalávalót pedig a helyi The End zenekar húzta.

(Fotó: Ádám Jennifer felvétele)

(Fotó: Ádám Jennifer felvétele)

A jeles napra minden évben buzgón készülnek a temeriniek, így az idén is tartalmas programokkal várták az érdeklődőket. A kísérőrendezvények sorozatában voltak kiállítások, koncertek, közös éneklés, médiatalálkozó, népzenei est. A legkisebbeket bábkészítéssel, bábjátékkal, lovagoltatással, valamint íjászkodással várták.

A programsorozat keretében ma 20 órakor a temerini Tájházban bemutatják Balogh Szilárd Hajnalig I. című kötetét. Szombaton 20 órakor szintén a Tájházban átadják a TAKT – a Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor oklevelét, ezt követően pedig az Ethnokor együttes koncertjét élvezheti majd a közönség.