2024. március 29., péntek

Nyár az állatkertben

A Palicsi Állatkert állománya az idén is gazdagodott

A hírek szerint az előttünk álló napokban extrém hőségre számíthatunk vidékünkön. A magas hőmérséklet megviseli az emberi szervezetet, szintúgy a háziállatainkat, a vadon élő állatokat, a növényeinket – és természetesen az állatkertekben élő, esetenként a miénknél jóval hűvösebb éghajlatról származó állatokat is. A Palicsi Állatkertben különböző módon igyekeznek felfrissíteni az állatokat, de természetesen vannak olyan fajok is, amelyek köszönik szépen, élvezik a hőséget. Minderről, valamint az intézmény egyéb aktualitásairól Sanja Mandić, az állatkert megbízott igazgatója nyilatkozott lapunknak.

AZ ÁLLATOKNAK IS KELL A FELFRISSÜLÉS

A Palicsi Állatkertben vízpermettel és fürdőzési lehetőség biztosításával igyekeznek felfrissíteni az állatokat.

Színes egyéniségek időjárástól függetlenül (Fotó: Molnár Edvárd)

Színes egyéniségek időjárástól függetlenül (Fotó: Molnár Edvárd)

– Állatkertünkben nagy számú faj él, és közülük vannak olyanok, amelyek nagyon szeretik a meleget. A hőség nem zavarja az afrikai állatokat, a struccokat, az afrikai teknősöket, a zebrákat. Másrészt viszont vannak olyan állataink is, amelyeknek vastag bundája van, és esetükben szükség van a hűtésre. A legtöbb állat ketrecében bekapcsoltuk a vízszórófejeket, valamint, ahol csak lehetséges, megtöltöttük a fürdésre, felfrissülésre alkalmas medencéket. A vizet mindenhol biztosítani kell. Érdekes látni, amikor az arapapagájok tusolnak úgy, ahogy a természetes élőhelyükön megszokták. Ugyanígy a látogatóink számára is felszereltünk vízpermetezőket, hogy fel tudjanak frissülni. Igyekszünk az állatok számára természetes árnyékot biztosítani, gondozzuk a fákat, a növényeket –  mondta Sonja Mandić.

Felfrissülés bivaly módra (Fotó: Molnár Edvárd)

Felfrissülés bivaly módra (Fotó: Molnár Edvárd)

A nyári hónapokban az állatok étrendjén is változtatnak.

– Sok esetben az állatok ugyanazt kapják nyáron is, mint az év többi részében. Viszont ahol csak lehetséges, könnyebb étrendre térünk át, és több friss zöldségfélét adunk az állatoknak, itt elsősorban leveles és nagyobb víztartalmú zöldségfélékről van szó. A mindenevők esetében odafigyelünk arra, hogy a zöldségféléket és gyümölcsöket a hűtőszekrényben, vagy a mélyhűtőben lehűtsük, mielőtt az állatok elé tesszük. Ez egészségügyi okokból nem minden faj esetében valósítható meg. Az állatkertünknek nagy mennyiségű különféle takarmányra van szüksége egész évben, és ezt részben a városi költségvetésből, részben saját eszközeinkből biztosítjuk. Emellett persze donátoraink is vannak, akik például terményekkel támogatják az intézményünket – mondta az intézmény vezetője.

A kánikulában a púpos teve púpja is lekonyul (Fotó: Molnár Edvárd)

A kánikulában a púpos teve púpja is lekonyul (Fotó: Molnár Edvárd)

A kedvetlenség oka minden bizonnyal a hőség (Fotó: Molnár Edvárd)

A kedvetlenség oka minden bizonnyal a hőség (Fotó: Molnár Edvárd)

ÚJ JÖVEVÉNYEK SZÉLES SKÁLÁJA

Az állatkertben az idén is több állat született, és ezek rendszeresen nagy érdeklődést váltanak ki.

– Az év eleje óta számos fiatal állattal gazdagodott az állatkertünk. Már a tél folyamán világra jött a kis cerkófmajmunk, amely azóta is nagy népszerűségnek örvend a látogatóink körében, és még mindig az anyjával van. Egy nagyméretű újszülöttel is gazdagodtunk, ugyanis megszületett a két amerikai bölényünk kicsinye. Az állat már most száz kilogramm, de még mindig jóval kisebb a szüleinél. Emellett születtek őzek, lámák, alpakkák, szarvasok, szamarak, tarajos sülök, és első ízben sikerült az afrikai teknősök tojásait is kikeltetnünk. Ezt inkubátor segítségével valósítottuk meg, és a 24 tojásból 14 kelt ki. A látogatóink őket még nem láthatják, mivel egy fűtött terráriumban kell őket tartanunk állatorvos felügyelete alatt, de néhány hónap múlva a közönség is megtekintheti őket – nyilatkozta Sonja Mandić.

A kis lámák megfelelő táplálásáról még nem az állatkertnek kell gondot viselnie (Fotó: Molnár Edvárd)

A kis lámák megfelelő táplálásáról még nem az állatkertnek kell gondot viselnie (Fotó: Molnár Edvárd)

A legnagyobb kicsi – a bölény (Fotó: Molnár Edvárd)

A legnagyobb kicsi – a bölény (Fotó: Molnár Edvárd)

A MEGMENTETT MEDVÉK

Az újszülöttek mellett idősebb állatok is érkeztek az állatkertbe. A két idős barnamedvét egy magánszemélytől kobozták el.

– Körülbelül egy hónappal ezelőtt egy közös akciónk volt a belgrádi állatkerttel és a felügyelőséggel, és ennek keretén belül a Krajevo melletti Konarevóból az állatkertünkbe érkezett két barnamedve. A medvéket csaknem harminc éven keresztül egy magánszemély tartotta az udvarában egy ketrecben. A medvéket elkobozták, és törekszünk arra, hogy minél változatosabb és vitaminokban gazdag étrendet állítsunk nekik össze. A medvéket az állatkertünk játszótere közelében helyeztük el. Itt egy zárt barlang is a rendelkezésükre áll, illetve egy medencéjük is van, amelyben előszeretettel fürdőznek. A medvék öregeknek számítanak, a természetes élőhelyükön nem élnek ilyen sokáig. Az ilyen akciók célja, hogy az állatokat idővel visszaszoktassák a természetbe és visszaengedjék. Sajnos ez ezen két medve esetében elsősorban a koruk miatt nem valósítható meg. Mivel egészen kicsi korukban fogták be őket, nem tudnak vadászni, vagy megvédeni magukat, valószínűleg életük végéig nálunk lesznek elhelyezve – fogalmazott az intézményvezető.

Barnamedve árnyas otthonában (Fotó: Molnár Edvárd)

Barnamedve árnyas otthonában (Fotó: Molnár Edvárd)

Ottjártunkkor igyekeztünk lencsevégre kapni a szóban forgó medvepárost, ám azok barlangjuk mélyén hűsöltek.