2024. március 28., csütörtök

Az élmenők viadala

Tadej Pogačarnak egyébként sem lenne könnyű dolga az idei Tour megnyerésével, hiszen az utolsó héten két perc feletti hátrányt kell ledolgoznia, ám a 17. szakasz előtt ráadásul két csapattársát is elveszítette: Rafał Majka az előző napi láncszakadás során szerzett izomsérülés, a betegséggel bajlódó Marc Soler pedig az időn túli célba érkezés miatt volt kénytelen kiszállni. Mindezek ellenére a UAE csapata mégis irányítani tudta a második pireneusokbeli szakaszt: oroszlánrészt vállalt a munkából Brendon McNulty, aki szétszakította a pelotont, és vele tudott tartani Pogačar, ám az összetettet vezető Jonas Vingegaard is.

A hegyi befutó meredek emelkedőjén az összetett első két helyezettje csatázott a szakaszgyőzelemért, a hajrát pedig a szlovén bírta jobban, ezzel harmadik részsikerét aratva az idei Touron. Ám mivel riválisa a sarkában loholva ért célba, ezzel is csupán négy másodpercet faragott hátrányából.

Végeredmény, 17. szakasz (Saint-Gaudens–Peyragudes, 130 km): 1. Tadej Pogačar 3:25:51 óra, Jonas Vingegaard a. i., Brandon McNulty +32 másodperc, Gerain Thomas +2:07 perc, Alekszej Lucenko +2:34 stb. Az összetett állása: Vingegaard 67:53:54, Pogačar +2:18 perc, Thomas 4:56, Nairo Quintana +7:53, David Gaudu +7:57 stb.