2024. március 29., péntek

Az íjászat és a lovagkor világában

Jövő héttől indul a tánctábor és az újabb Informatika tábor is a VM4K-ban

A Tudós tábor harmadik napján, szerdán a biológiáé és a kirándulásé volt a főszerep. A gyermekek a szabadkai kiserdőbe jártak, ahol érdekes programokon és foglakozásokon vettek részt. Egyebek mellett napórát készítettek, megkeresték Szabadka legidősebb tölgyfáját, megtanulták az iránytű használati módját és különböző csapatépítő játékokat is játszottak. Majd visszasétáltak a VM4K épületébe, ahol a csapat egyik része kézműves foglalkozásra indult, a másik része pedig egy mikroszkopikus világba csöppent bele, ahol négy mikroszkóp segítségével öt preparátumot nézhettek meg.

A negyedik nap, a csütörtök a történelem köré épült. Első körben a gyerekek a lovagkorról tanulhattak, amit egy kézműves foglalkozás követett, ahol gyöngyfűző segítségével különböző, szebbnél szebb karcsatokat készíthettek maguknak. Azonban a legjobban várt program az íjászkodás volt, ahol egy oktató segítségével a gyerkőcök megtanulhatták az íjászat csínját-bínját, és természetesen ki is próbálhatták azt. A VM4K Informatika táborának negyedik napján is folytatódott a 3D-s objektumok nyomtatása, ahol a fiatalok megismerkedtek a nyomtatás egyéb módszereivel és a 3D-s szkenneléssel. Önállóan rajzoltak objektumokat, mindemellett a többszínű nyomtatás lehetőségeibe is betekintést nyerhettek.

Fotó: Dér Diana

Fotó: Dér Diana

Ma, a földrajznapon a Tudós tábor résztvevői a palicsi nagy parkba fognak kirándulni, míg az Informatika táboros fiatalok a zárónapjukhoz érkeznek, amikor megkapják a vezető tanáruktól az okleveleket és az elkészített munkájukat is. Szombaton pedig a Tudós tábor is lezárul, azonban előtte még a gyermekek érdekes kísérleteknek lehetnek majd szemtanúi a fizika keretein belül. Ezt követi majd egy kis kézműves foglalkozás, mely után elérkezik a búcsú pillanata. Lezárásként a szervezők a Csiga Duó gyermekzenekar meghívásával kedveskednek a táborosoknak, akik a foglalkozások végén egy kis muzsikával fogják szórakoztatni őket. A közös csoportkép elkészítése után pedig minden gyermek oklevélben részesül.

Jövő héten újból indul az Informatika tábor a VM4K helyiségében, melyen ezúttal a 8–10 éves korosztályú gyermekek vesznek részt két csoportban. Ezzel egy időben pedig egy hatnapos tánctábor is kezdetét veszi Mindenki tánca elnevezéssel, mely a 12–17 éves korosztályt célozza meg. A táborban a néptánc nap mint nap meg fog jelenni, és e köré épül a többi mozgásos foglalkozás is. Ezek között szerepel a néptánc, a kortárs tánc, a színpadi tánc és a pantomim is.