2024. március 28., csütörtök

Washington és London szerint mintegy 15 ezer orosz katona esett el Ukrajnában

A háború kezdete óta mintegy 15 ezer orosz katona vesztette életét az ukrajnai háborúban – értékelt az amerikai és a brit hírszerzés.

Richard Moore, a brit Külső Hírszerzés (MI6) első embere szerint a 15 ezer halottra rúgó becslés reálisnak tűnik, ugyanakkor súlyos csapást jelent Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, aki gyors győzelemre számított Kijev ellen.

– Ez nagyjából ugyanaz az arány, mint amit az afganisztáni háború tíz éve alatt szenvedtek el a nyolcvanas években – tette hozzá az USA-ban zajló biztonsági fórumon.

– És itt nem Szentpétervár és Moszkva középosztálybeli fiaira gondolok, hanem Oroszország szegénysorsú fiatalembereire, akik Szibéria munkásfalvaiból érkeznek és sokan közülük a nemzeti kisebbségek tagjai. Ők az ágyútöltelékek – fogalmazott Moore.

Előző nap az Amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője ezt megerősítve hasonló becslést tett közzé.

– Az orosz veszteségek mintegy 15 ezer főt tesznek ki és háromszor ennyi a sebesültek száma – jelentette ki William Burns, a CIA vezetője.

– Ezek nagy veszteségek. Az ukránok szintén nagy veszteségeket szenvedtek, valószínűleg valamennyivel kevesebbet, de mégis nagy veszteségeket – tette hozzá az amerikai hírszerzés főnöke.