2024. április 25., csütörtök
EURÓPAI FILMEK FESZTIVÁLJA – PALICS

Kilakoltatási mizéria a javából!

Fazekas Máté Bence: Kilakoltatás

A Kilakoltatás – Fazekas Máté Bence első nagyjátékfilmje – egyetlen nap krónikája. Az alkotást a palicsi filmfesztiválon az új magyar filmeket felsorakoztató programrészben láthattuk.

Richárd, az ifjú végrehajtó végre megkapja élete első önálló feladatát, és jókora adag magabiztossággal felvértezve érkezik a kilakoltatásra. Mindenáron bizonyítani szeretne az őt folyton lekezelő, a képességeiben erősen kételkedő főnökének, aki nem más, mint az édesapja. Már az idős asszony háza előtt kínos meglepetés éri a fiatalembert: civil szervezeti aktivisták élő láncot alkotnak, és saját húga, a szociológushallgató Vera – szintén a csoport tagja – szervezte be őket, hogy megakadályozzák a kilakoltatást. Míg Richárd mindenáron meg akar apjának felelni, Vera lázad, ellenszegül.

A kilakoltatáshoz a végrehajtó mellé kirendelt lírai lelkületű, törékeny rendőrnő nem hathatós segítség. Az idős asszony meglepő találékonysággal védi az otthonát: nyilakat lő ki, a ház gázpalackokkal való felrobbantásával fenyegetőzik, legalább tíz kutya nyüzsög körülötte, védi gazdasszonyát. Úgyhogy elszabadul a pokol, ahogy bonyolódik a helyzet, újabb illetékeseket vonnak be a kilakoltatási hadműveletbe: a rendőrség különböző egységei, a tűzoltóság, a rengeteg kutyát ideiglenesen harcképtelenné tevő sintér és állatkerti dolgozó, de még a katasztrófavédelem és a túsztárgyaló is a helyszínre érkeznek. Richárd, aki meglepő találékonysággal újabbnál újabb ötleteket eszel ki, hogy kicsalogassa az elszánt idős nőt, egyre inkább zavaró tényező a sok illetékes szemében. Amikor egy váratlan és a szakemberek által ön- és közveszélyesnek ítélt akciója után őt is és nővérét is megbilincselik, a két testvér végre őszintén elbeszélget egymással, és nem tekintenek ellenségként a másikra.

A néző kicsit restelli, hogy miközben a filmvásznon épp egy tragikus esemény zajlik, rengetegszer felnevet a sok abszurd, komikus helyzet láttán.

Ilonával, az idős hölggyel csak a film utolsó perceiben találkozhatunk, addig csak feketén villogó szemét látjuk a függöny mögül, érdes hangját halljuk. Amikor Richárd – bevetéseknél használt védőruhába beöltöztetve – bemegy hozzá, egy megtört, tétova tekintetű asszonyt talál ott, és ölel át, hisz ekkor már csak szánalom van benne: Ilona fia Londonban nem panziótulajdonos, csak takarító, és nem fog anyja segítségére sietni, nem tudja kiegyenlíteni a 7,5 milliós banki tartozást, hogy anyjának fedél legyen a feje fölött. Az asszonyt a rendőrség elviszi, és megérkezik a bankból a hölgy, hogy felmérje, számszerűsítse az ingatlanban található értékeket, és nem igazán zavarja, hogy a rengeteg hatóságot megmozgató kilakoltatási akció összege milliókra rúg. A nehéz nap végén beköltözik az immár üres házba az ifjú pár, amely olcsón, árverésen jutott hozzá az épülethez, kimaradt a drámai eseményekből, és boldogan tervezgeti a jövőt. Mi pedig, miközben ők önfeledten örülnek új otthonuknak, azon tűnődünk, vajon Richárd is szakmát vált-e, mint a lírai lelkületű rendőrnő, akinek ez volt az utolsó munkanapja rendőrként, mert a szolgálatot a madárgyűrűzésre cseréli fel.

A film jeles színészek egész sorát sorakoztatja fel: Richárdot Orosz Ákos személyesíti meg, testvérét, Verát Mészáros Blanka, az idős hölgy, Ilona szerepében pedig Nagy Marit látjuk.