2024. április 24., szerda

Sikeres pályázatok, színes rendezvénysorozat

Harmincéves jubileumára készül a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület

Kétszázezer dináros keretösszeggel támogatja a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesületet a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, valamint a Magyar Nemzeti Tanács. Az egyesület az idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, a jeles alkalomról a tervek szerint novemberben gálaműsorral, kísérőrendezvényekkel és kiállításokkal emlékeznek meg.

– Egyesületünk az idén a harmincéves jubileumára készül, ezt szeretnénk méltóképpen megünnepelni, a különféle pályázatokon megnyert pénzösszegeket is erre a célra fordítjuk. A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság pályázatán 80 ezer dinárt nyertünk, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárságnál pedig 60 ezret. A Magyar Nemzeti Tanács összesen 60 ezer dinárral támogat bennünket. 30 ezer dinárt hagytak jóvá a jubileum alkalmából szervezett rendezvénysorozatunk, további 30 ezer dinárt pedig a Ricsaj Népművészeti Találkozó megszervezésére. A jubileum alkalmából szervezendő rendezvénysorozaton a tervek szerint színes programokkal várjuk majd az érdeklődőket. Várhatóan a helyi néptánc- és énekcsoportok, az amatőr színjátszók is fellépnek, illetve az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tagjai is kiveszik majd részüket az ünnepi műsorból. Magyarországi és szlovákiai településekről is várunk vendégfellépőket. A hónap végén meghatározzuk a jubileumi műsor konkrét dátumát – közölte Ilia László, a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület elnöke.

Törökbecse községben az idén huszonnégy civil szervezet és művelődési egyesület részesült az önkormányzat anyagi támogatásában, a 2022. évi községi költségvetésben összesen 2 millió 700 ezer dinárt jelöltek meg erre a célra. A Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület ezen a pályázaton is sikeresen szerepelt, 81.000 dináros támogatásban részesült.