2024. március 29., péntek

Jelentkezhetnek a községbeli pályázók

Energiahatékonysági pályázat Magyarkanizsán is

Az energiahatékonyságot elősegítő igazgatóság pályázata Magyarkanizsa községben a fűtési rendszer korszerűsítésére, a meleg víz előállítására szolgáló napkollektorok beépítésére vonatkozik, aminek értelmében vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni. A legfontosabb, elengedhetetlen feltétel az, hogy az épület, melyet korszerűsíteni szeretnének a magyarkanizsai községben lakók, be legyen vezetve a kataszterbe. Papdancsó Igor építkezésfelügyelő magyarázata szerint ez konkrétan azt jelenti, hogy a pályázás tárgyának építkezési vagy használatbavételi engedéllyel kell rendelkeznie.

– Egy apró könnyítés is van ez esetben, mivel a kataszter és az önkormányzat által kiadott végzés között általában van némi időbeli elcsúszás, ezért elég a pályázáshoz a jogerős legalizációs végzés vagy a használatbavételi engedély, nem feltétlenül kell, hogy be legyen vezetve a kataszterbe.

Magáról a pályázatról Csőke Rudolf, a családi házak és lakások energiahatékonyságát növelő projektbizottság elnöke számolt be.

– Július 14-én jelent meg a pályázat, és augusztus 3-áig van érvényben. Az első körben már megtörtént azon cégek bevonása, amelyek ebben a körben választhatóak lesznek. Önkormányzatunk területén annyi változás van, hogy két kategóriát nem hirdethetünk meg, ez pedig az épületek külső szigetelése és a tetők szigetelése. Öt kategóriában viszont lehet pályázni, és kategóriánként négy-öt cég is választható kivitelezőként. Köztük magyarkanizsai, martonosi, óbecsei, zombori, verseci, újvidéki és zentai cégek – mondta Csőke Rudolf, aki fel is sorolta a lehetséges pályázati vonalakat.

– A külső ablakok, ajtók esetében a támogatás mértéke 50 százalékos, de maximum 140.000 dinár. A földgázkazánok és/vagy biomassza (fapellet, brikett, vagdalék) kazánok-fűtőtestek beszerzését és felszerelését vagy a meglévő fűtőtest, kazán vagy kályha cseréjét szintén 50 százalékban támogatják, családi házaknál maximum 85.000/110.000 dinár értékben, lakások esetében pedig 40.000/50.000 dinár értékben. A családi házak és lakások meglévő csőhálózatának, a radiátorok fűtőtestjeinek és kísérő eszközeinek a lecserélésére vagy új beépítésére a támogatás ugyancsak 50 százalék, a maximálisan igényelhető összeg pedig 120.000 dinár. A hőpumpák és a fűtési rendszer kiegészítőinek beszerzése és beépítése esetén is 50 százalékos támogatásra lehet pályázni, a felső korlát itt 250.000 dinár. Napkollektorok beszerzését és beszerelését a használati meleg víz fűtésére, valamint a családi házak fűtési rendszeréhez kapcsolódó berendezések megvásárlását is támogatják 50 százalékban, maximum 140.000 dinár értékben.

Csőke Rudolf elmondta, hogy a tízmillió dináros keret iránt már most nagy az érdeklődés, a pályázati kritériumok nem túl szigorúak, a beszerzendő és átnyújtandó dokumentumok listáját a kanjiza.rs honlapon olvashatják, és onnan le is tölthetik, ha az internetes megoldást választanák.

Az augusztus 3-ai határidő letelte után két-három héttel megalkotják az előzetes ranglistát, és megtörténik a terepi bejárás is, majd ezt követően a nyertes pályázókkal hármas szerződést kötnek: az önkormányzat, a kivitelező cég és a pályázó között. A kivitelezési időszak alatt a polgárok kifizetik a rájuk eső részt, majd a munkálatok után a bizottságok meggyőződnek a kivitelezésről, és ezt követően az önkormányzat átutalja a cégeknek az állami támogatási részt.

A jelentkezés személyesen leadható a Magyarkanizsa Községi Közigazgatási Hivatal 5-ös és 8-as irodájában, illetve a községbeli települések minden helyi közösségének irodájában is tudnak segíteni.