2024. április 24., szerda

A tanyától a csillagokig

Befejeződött a Kátai-tanya saját szervezésű tábora – Egy újdonságnak számító programban a helyi Ügyi csapat is részt vett

A kishegyesi Kátai-tanya évről évre saját szervezésű táborokat tart a nyári szezonban, és mindig érdekes programokkal próbálja lekötni a részt vevő gyerekek figyelmét. Az idei első táboruk a hétvégén ért véget. Ez alkalommal a Nők Kishegyesi Fórumának Ügyi csapata is csatlakozott hozzájuk egy program erejéig. Kátai Annamária, a tábor szervezője arról számolt be lapunknak, hogy az idén is nagy volt az érdeklődés a tábor iránt.

– Az idén 86 gyermek vett részt a saját szervezésű táborunkban, ami igen jónak számít. Ez alkalommal újításokat is bevezettünk, először tartottunk például kuktafoglalkozásokat. Ezt egy kisebb csoportnak terveztük, de végül 30-an jelentkeztek, úgyhogy több séfet is hívtunk, és több csoportban folyt a munka. A gyerekek nagyon élvezték, ezért tervezzük a folytatását a kuktatábornak, és minden évben szervezni fogunk. Emellett a négy az egyben táborra is jelentkezhettek a gyerekek, ennek 54 résztvevője volt. Itt tudtak kendamázni, kézműveskedni, volt gyermekjóga Balassa Mónikával, valamint játéktábor, ahol különböző ügyességi játékokat szerveztünk nekik – számolt be a szervező, majd arról is szólt, hogy a táborban a kötelező programok mellett egyéb foglalkozások is várták a gyerekeket.

– Idén is volt kürtőskalácssütés, lovaglás, lovaskocsikázás, valamint Sihelnik József topolyai ornitológus is ellátogatott hozzánk, és madarásztak a gyerekek. Idén első alkalommal hívtuk el a nagyszénási Mira csillagászati szakkört, akikkel a gyerekek éjjel és nappal is csillagászkodtak – mondta el Kátai, majd hozzáfűzte, hogy ebben a programban részt vett a Nők Kishegyesi Fórumának Ügyi csoportja is, amely hátrányos helyzetű gyerekeket karol fel. A csoport egynapos foglalkozásra kiment a tanyára, és ők is megismerték a csillagászat alapjait. Ez egyedi lehetőség, ami nem mindennap adatik meg a gyerekeknek, ezért szerettük volna őket is bevonni – fogalmazott a szervező, majd hozzáfűzte, hogy a programot Kishegyes község önkormányzata támogatta.

A nagyszénási Mira csillagászati szakkör sok érdekességgel ismertette meg a gyerekeket. A szakkör vezetője, Fődi Andrásné elmondta, hogy többféle programmal is készültek.

– Négyen jöttünk, és hárman tartottunk foglalkozásokat. Egyrészt a naprendszer megismerésére fókuszáltunk, hogy a gyerekek megismerjék a bolygók, a Nap, a Hold és a Föld mozgását. Ravasz Tamás a csillagos égbolttal is megismertette a gyerekeket. Hoztunk figurális csillagtérképet, amit ki tudtak színezni, és Tamás legendákat mesélt a csillagokról. Varga Anikó izgalmas kísérleteket mutatott, egyrészt a csillagparallaxisról, másrészt beszélt arról is, hogy a kozmonauták megnőnek az űrben. Emellett végeztünk színképelemzést, valamint ügyességi fizikai kísérleteket. A Napot is alaposan megvizsgáltuk, napszűrős távcsővel, és gyönyörű napfoltcsoportokat láttunk. A bolygók közül kettőt láttunk, a Szaturnuszt és a Jupitert, emellett kettős csillagokat és gömbhalmazokat is megfigyeltünk – számolt be a szakkör vezetője.