2024. április 24., szerda

Épül-szépül a Piros Tulipán székháza

Augusztus végén ünnepélyesen átadják rendeltetésének

Tiszaszentmiklóson alig több mint fél éve kezdték meg a Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédelmi Egyesület székházának a felújítását. Mint ismeretes, Magyarország Kormánya 12 millió forintos támogatásának köszönhetően tavaly ősszel székházat tudott vásárolni az egyesület. A felújítási munkálatok tavasszal vettek lendületet, és szinte nem múlik el hét, hogy ne folyna renoválás, építés, festés, berendezés a székházban és környékén.

Legutóbb az elmúlt hét végén gyűltek össze az egyesület lelkes önkéntesei, volt közöttük kőműves, asztalos, ács stb. Amint azt Törtei János, a VMSZ helyi szervezetének és a Piros Tulipán MHKE vezetőségi tagja elmondta, az utcára néző tisztaszoba berendezése gyakorlatilag befejeződött. A többi szobát is bemeszelték, kicserélték a padlót, a világítást.

– Az épület hátsó szárnyában közösségi termet alakítottunk ki, ahol asztalifoci, biliárdasztal, darts szolgálja a tagság és a vendégek kikapcsolódását. Van hely az egyesületi irodának, és kisebb tanácskozások, elnökségi ülések számára alkalmas teret alakítottunk ki. A Szőke Lajos bácsi által évtizedeken át gyűjtött, a népünk életében, mindennapjaiban a megélhetést szolgáló egykori használati tárgyakból állandó kiállítást rendeztünk be a székház folyosóján. Elkészült a nyári konyha és a mellékhelyiségek, a toalett is megépült, a tetőt ácsoltuk szombaton. A magyarországi támogatásból nemcsak a házat sikerült megvenni nagy portával, hanem még maradt pénz a felújításra is. A gazdasági udvar nagy fészerrel alkalmas szabadtéri rendezvények megtartására, ahol a góré helyén készül a szabadtéri színpad. Nyári táborok megtartására is alkalmas teret nyertünk, ennek kiegészítőjeként mosdókat, zuhanyozókat alakítunk ki, és felszereljük a konyhát, ami ki tudja majd szolgálni a rendezvényeinket – mondta Törtei János a gyors ütemben zajló székházfelújításról.

A Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédelmi Egyesület következő rendezvénye, a kenyérszentelés augusztus 13-án lesz. Augusztus 27-ére tervezik az egyesület székházának hivatalos és ünnepélyes átadását.