2024. április 20., szombat

Washington újabb négy HIMARS rakéta-sorozatvetőt szállít Ukrajnának

A legújabb katonai segélycsomag részeként az Egyesült Államok négy további, nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető rendszert (HIMARS) szállít Ukrajnának – jelentette be Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerdán Washingtonban.

Az Ukrajna szövetségeseivel tartott virtuális megbeszélésen Austin leszögezte: „ezentúl is meg fogjuk találni a módját, hogy minél innovatívabb módon támogassuk az ukrajnai fegyveres erők soraiban küzdő bátor nőket és férfiakat, és az adott igényekhez szabjuk az általunk nyújtott segítséget, amivel biztosítani tudjuk, hogy Ukrajna rendelkezik azzal a technológiával, lőszerkészlettel és a puszta tűzerővel ahhoz, hogy megvédje magát" az Oroszország indította háború ellen.

Az új csomag többszörös kilövésű rakétarendszereket és az ezekhez szükséges lőszereket is tartalmazza.

Ukrán katonai beszámolók szerint az ukrajnai csapatok a nyugati országoktól kapott rakétarendszerek segítségével harminc orosz logisztikai és lőszertároló központra mértek sikeres csapást. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a hét elején erre válaszul utasította az orosz hadsereg tábornokait, hogy elsődleges céljaik között szerepeljen az Ukrajna rendelkezésére álló, nagy hatótávolságú rakétarendszerek kiiktatása.

A HIMARS rakéta-sorozatvetők nagyobb hatótávolságúak és sokkal pontosabbak, mint azok a szovjet származású rakétarendszerek, amelyek Ukrajna saját fegyvertárát bővítik.

Az új katonai csomaggal az Ukrajnába szállított amerikai HIMARS rakétarendszerek száma elérte a tizenhatot.