2024. március 29., péntek

Az USA váratlanul eltörölte az orosz műtrágyára kivetett importvámot

Az USA – sokak számára váratlanul – eltörölte az Oroszországból származó urea-ammónium-nitrátra júniusban kivetett 132,6%-os importvámot. Továbbra is érvényben marad viszont az a 2021-ben 5 éves időszakra kivetett importvám, amely az orosz és a marokkói foszfátműtrágyákra vonatkozik.

Az Egyesült Államok Külkereskedelmi Bizottsága (USITC, US International Trade Commission) a belföldi piacon tapasztalható áremelkedés miatt, illetve az ellátási problémák megelőzése érdekében július 19-én egyhangú döntéssel eltörölte az Oroszországból származó urea-ammónium-nitrátra júniusban kivetett 132,6%-os importvámot – írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Chris Edgington, a Nemzeti Kukoricatermesztők Egyesületének (NCGA, National Corn Growers Association) elnöke üdvözölte a feszes piac enyhüléséhez vezető döntést. 

Folyamatosan küldtük a figyelmeztető jelzéseket az ITC tagjainak, rávilágítva, hogy az importvámok csak tovább emelik majd az inputárakat, és veszélyeztetik az alapanyag-ellátást. Nagyon boldog vagyok, hogy végül hallgattak ránk.

A döntés a Trinidad és Tobago felől érkező tételekre kivetett importvámokat is érinti. A 2021-es évben az Egyesült Államok 262,2 millió dollár értékben vásárolt urea-ammónium-nitrát műtrágyát Oroszországtól, és 231,1 millió dollár értékben Trinidadról.