2024. április 19., péntek

Egy személy akár húsz másikat is megfertőzhet, de már enyhe betegséget okoz a koronavírus

Predrag Kon járványügyi szakember elmondta, hogy a szociális- és az egészségügyi intézményekben továbbra is kötelező a maszk viselése. Hozzátette: egy ember 20 másikat is meg tud fertőzni a koronavírus omikron variánsával, de mára már enyhe betegséget okoz a vírus, írja a Vajdasági RTV.

Az epidemiológus közölte, hogy zárt térben szinte mindig visel maszkot, a munkahelyén pedig teljes munkaidőben.

– Az egészségügyi intézményekben kötelező a maszk viselése, mert ott találkozhatunk a fertőzésekkel. A szociális intézményekben is használjunk maszkot, mert ott megfertőzhetünk olyan személyt, akinek súlyos tünetei lehetnek – mondta Kon.

Hangsúlyozta, hogy szerinte továbbra is nagyon fontos a maszk viselése, különösen olyan helyeken, ahol nem lehet távolságot tartani, így például zárt térben a maszk mindenképpen hasznos. Hozzátette, hogy a legbiztonságosabb maszkok közé tartozik az N92, mert ez biztosan megfelelő védelmet nyújt.

– A köztársasági válságstáb régóta nem ülésezett, de a testület epidemiológusai továbbra is egyeztetnek. A vírus jelentősen megváltozott, és Szerbiában az omikron és a delta variáns van jelen – mutatott rá az epidemiológus.

Kon emlékeztetett arra, hogy korábban egy személy 2,3 embert tudott megfertőzni, majd ez a szám 5,6-ra nőtt. Mára viszont a sokszorosára nőtt ez az arány, egy ember közel 20 másikat is megfertőzhet.