2024. április 19., péntek
31. BÁLVÁNYOSI NYÁRI SZABADEGYETEM ÉS DIÁKTÁBOR

Németh Zsolt: Az EU komoly vesztese a háborúnak

Potápi: A magyarok számára nincs más alternatíva, mint a béke

Az Európai Unió minden jel szerint rendkívül komoly vesztese az Ukrajnában zajló háborúnak – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor pódiumbeszélgetésén szerdán Tusnádfürdőn.

Németh Zsolt a háború és Közép-Kelet-Európa viszonyáról tartott beszélgetésen azt mondta, Európa feje fölött az euróárfolyam, az infláció és az energiaárak emelkedése szempontjából „nagyon sűrű fellegek" gyülekeznek, ehhez társul a nemzetközi diplomáciában tapasztalható káosz.
Ebben a helyzetben Közép-Európa országai – benne például a magyar-lengyel kapcsolatok is – nagyon komoly szakítópróbának vannak kitéve, ezért a térség tagjai csak akkor tudnak erősek maradni, ha együttműködnek és közösen képviselik érdekeiket – fogalmazott a kormánypárti politikus.

A magyarok számára nincs más alternatíva, mint a béke, a nemzet legfőbb kívánsága az, amit Zrínyi Miklós úgy fogalmazott meg, hogy „Ne bántsd a magyart" – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán a tusnádfürdői rendezvény közéleti programjainak megnyitóján.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Potápi többek között azt mondta: „Semmi más kívánságunk nekünk 2022-ben nem lehet, csak azt kérni, hogy sehol, sehol a világon, ne bántsák a magyart. Ne bántsák itt, a Kárpát-medencében, ne bántsák Ukrajnában, Kárpártalján. Mondjuk ki végre: mi, magyarok, csak a béke mellett tesszük le a voksunkat, csak a békében vagyunk érdekeltek" – fogalmazott.
A Van, ami örök mottóval megszervezett 31. Tusványoson a hét végéig több mint négyszáz közéleti és kulturális rendezvény várja az érdeklődőket.