2024. április 24., szerda

Ukrán dróntámadás érte a zaporizzsjai atomerőmű területét

Ukrán drónok próbáltak meg csapást mérni a zaporizzsjai atomerőműre, a reaktorblokkok nem sérültek meg, a létesítmény rendben tovább üzemel – közölte Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye oroszbarát katonai-polgári közigazgatása főtanácsának tagja szerdai Telegram-bejegyzésében.

Volodimir „Zelenszkij (ukrán elnök) terroristáinak csapásmérő drónjai támadták a zaporizzsjai atomerőművet" – írta a tisztségviselő.

Rogov a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek azt mondta, hogy a támadást az atomerőmű területén három kamikaze drónnal hajtották végre, amelyek tölteteinek robbanóereje TNT-egyenértékben kifejezve kilogrammokban lehetett mérhető. Hozzátette, hogy maga létesítmény „rendben van", reaktorrész nem sérült meg, az atomerőmű tovább működik.

A Szolovjov Live online televíziós csatornán azt mondta, hogy a fő cél az alkalmazottak megfélemlítése lehet. Hangot adott feltételezésének, hogy az ukrán fegyveres erők a Dnyeper folyónak a kijevi kormány ellenőrzése alatt álló túlpartjáról HIMARS rakétasorozatvetőkkel célba vehetik az erőművet

A RIA Novosztyi hírügynökség az enerhodari önkormányzat sajtószolgálatát idézve azt írta, hogy az ukrán erők kamikaze drónokkal négy támadást hajtottak végre a létesítmény ellen, az utolsót közép-európai idő szerint 15:01-kor.

A RIA Novosztyi szerint ukrán részről az elmúlt napokban már többször megpróbáltak kárt okozni az erőműben. Július 12-én ukrán drónok több 120 milliméteres kaliberű aknavetőlövedéket dobtak le egy, a létesítmény melletti épületre, amelynek tetőjében és ablakaiban kár keletkezett. Hétfőn újabb támadási kísérletet hajtottak végre drónnal az erőmű ellen, ennek során 11 alkalmazott megsebesült, közülük négynek súlyos az állapota.

Az Enerhodarban működő létesítmény Európa legnagyobb atomerőműve, amely a mintegy 6000 megawattos kapacitásával az ukrajnai villamosenergia negyedét termeli. 2022 márciusában a hat blokkból álló létesítményt orosz erők foglalták el. A létesítmény jelenleg teljes kapacitásának 70 százalékán üzemel.