2024. április 20., szombat

Stratégiai partnerség Egyiptommal

Szabadkereskedelmi megállapodás aláírására készülnek

Amint arról korábban hírt adtunk, Aleksandar Vučić szerb és Abdel-Fattah el-Sziszi egyiptomi elnökök négyszemközti találkozójával kezdődött az észak-afrikai ország vezetője háromnapos belgrádi látogatásának szerdai, érdemi része. Ezt követően Vučić állami kitüntetést adott át Abdel-Fattah el-Sziszinek, a két ország közötti baráti kapcsolat építéséért tett igyekezetéért. A folytatásban sor került a két ország küldöttségeinek tárgyalására, majd a Szerbiai–Egyiptomi Üzleti Fórumra.

Az államelnökök elfogadták a két ország közötti stratégiai partnerség kialakításáról szóló határozatot, majd a reszorminiszterek gazdasági, művelődési és oktatási jellegű, bilaterális dokumentumokat írtak alá.

Az ezt követő sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a kapcsolatok megújítása és elmélyítése mindkét félnek előnyére válik. A látogatás pozitív hozadéka a nemzetközi színtéren és a nemzetközi szervezeteken belüli érdekérvényesítés, valamint a gazdasági együttműködés szempontjából is érezhető lesz – vélekedett, hozzátéve, abban állapodtak meg, hogy a nemzetközi gazdasági vásárokon is kifejezett lesz a két állam együttműködése.

– Hiszem, hogy a megállapodások során kiváló együttműködést sikerül kiépíteni a szerbiai búza Egyiptomba való kivitelét illetően. Az erre vonatkozó engedélyt nemrég kaptuk meg. Az alma exportjára is megérkezett az engedély. Remélem, hogy a marhahús tekintetében is hasonlóan alakulnak a dolgok. Október végéig vagy november elejéig tervezzük befejezni az egyeztetést a szabadkereskedelmi megállapodásról. Ez azt eredményezné, hogy például az eddigiekhez képest sokkal olcsóbban importálhatnánk Egyiptomból citromot, partnerünk pedig kiváló minőségű almát vagy málnát importálhatna Szerbiából, vámteher nélkül. Az egészségügy terén való együttműködésről ugyancsak szó volt, mint ahogyan az egyetemi hallgatók ösztöndíjazásáról is. A mezőgazdasági árucsere-forgalom az év első hat hónapjában elérte a tavalyi egész éves forgalom mértékét, hiszem, hogy ezt a növekedést tovább fokozzuk. Természetesen az együttműködés szempontjából fontos, hogy mielőbb újrainduljon a Belgrád–Kairó közvetlen repülőjárat. Bízom abban, hogy ez legkésőbb jövő márciusban megvalósul – taglalta Vučić.

A Szerbia és az Egyiptom közötti kapcsolatok baráti jellegét hangsúlyozó Abdel-Fattah el-Sziszi is reméli, hogy a most aláírt együttműködési dokumentumok hozzájárulnak a két ország kapcsolatának elmélyítéséhez. Az elmúlt néhány évben a korábbiakhoz képest aktívabbá váló diplomáciai kapcsolatoknak köszönhetően sikerült megalapozni a két ország közötti kapcsolatok új jövőjét – hangsúlyozta el-Sziszi, aki szerint a mezőgazdaság területén nemcsak az árucsere-forgalom, hanem a tapasztalatcsere vonatkozásában is expanzív tendencia lesz jellemző. Kitérve a nemzetközi kihívásokra, Egyiptom elnöke megjegyezte: országa a békés válságkezelést sürgeti.

Vučićbejelentése értelmében az egyiptomi elnök vezette küldöttség ma katonai bemutatón vesz részt. Ezzel összefüggésben Vučić tegnap abbéli reményének adott hangot, hogy Szerbia és Egyiptom között gyümölcsöző hadipari együttműködés alakul ki.

450 kapcsolatépítő találkozó

Abdel-Fattah el-Sziszivel több mint 30 egyiptomi gazdasági társaság képviselője érkezett. Az üzleti fórumon a külföldi vendégek mellett mintegy 250 szerbiai gazdasági társaság képviseltette magát, a rendezvény ideje alatt mintegy 450 üzleti kapcsolatépítő találkozót, illetve megbeszélést terveztek. A rendezvény megnyitóján kiderült, hogy a vegyipar területén már együttműködési és beruházási megállapodás született egyiptomi és szerbiai gazdasági társaságok között. Az Open Balkan projektum révén az egyiptomi vállalkozások számára nemcsak Szerbia válik elérhetővé, hanem a térség egyéb országai is – hangzott el.