2024. március 29., péntek

Októberben népszámlálás

A Szerbiában élő külföldieket is felöleli, így a befogadóközpontokban tartózkodó migránsokat is

Szerbiában a népszámlálását október 1-je és 31-e között mintegy 20.000 ember, vagyis 15.000 népszámláló és 2200 népszámláló-oktató végzi majd. A népszámlás első eredményeit a Köztársasági Statisztikai Hivatal várhatóan november végén teszi közzé – közölték a hivatal tegnapi belgrádi sajtótájékoztatóján.

A népszámláló-oktató pályázat után a népszámlálók jelentkezésére számítanak. Pénteken, július 22-én írják ki a pályázatot, amely augusztus 5-ig áll nyitva.

Snežana Lakčević, a statisztikai hivatal társadalmi statisztikájával foglalkozó igazgatósegédje rámutatott, az idei népszámlás eltér majd a korábbitól, vagyis a népszámlálók nem papíron, hanem elektronikus úton töltik ki a kérdőíveket. Az egész folyamatot 74 népszámláló bizottság felügyeli, ezekbe összesen 88 nemzeti kisebbséghez tartozó személyt is beválasztottak.

– A népszámlálás metodológiáját teljesen összehangoltuk a nemzetközi elvárásokkal. Minden adatot, amit a népszámlálás során begyűjtünk, statisztikai kimutatásokra is felhasználhatjuk majd. Megtettünk minden szükséges lépést az adatok védelme érdekében, vagyis az adatokat nem lehet más célokra felhasználni – hansúlyozta Lakčević.

Az igazgatósegéd szavai szerint a népszámlálás első eredményeire az adatbegyűjtést követő 30 napon belül kerül sor, vagyis várhatóan november 30-án, a végleges eredmények közzétételét pedig 2023 áprilisára és 2024 májusára tervezik.

Lakčević elmondta, a népszavazás felöleli majd azokat a külföldi állampolgárokat is, akik több mint egy éve Szerbiában élnek és dolgoznak, illetve azokat, akik több mint 8 évet kívánnak az ország területén maradni. A népszámlálás felöleli a befogadóközpontokban tartózkodó migránsok is.