2024. április 18., csütörtök

Limonádé, a nyár itala

Bár téli gyerek vagyok, mégis a napsütéses tavaszi napokért rajongok a leginkább, amikor már kabát nélkül lehet útnak indulni. Ilyenkor élvezetes a madárcsicsergés, a napsütés és a hűsítő szellő. A tavaszt követően azonban beköszöntenek a legforróbb nyári napok, amikor a hőmérő higanyszála közelebb van a 40-hez mint a 30-hoz, és éjjel sem csökken 20 Celsius-fok alá a hőmérséklet. A kánikulában már az egész napra lehúzott redőny sem segít, ezért nem árt bevetni néhány praktikát, hogy a forró napok elviselhetők és élvezetesek is legyenek. Ilyenkor a legtöbben kívülről próbáljuk lehűteni testünket némi csobbanással vagy a légkondi áldásos hatását élvezzük. Természetesen a megfelelő folyadékbevitelről is gondoskodnunk kell, hiszen a legfontosabb, hogy az elpárolgott, kiizzadt vizet pótoljuk. A legjobb, ha szomjunk csillapítására tiszta vizet vagy ásványvizet választunk. Egyre népszerűek azonban az ízesített vizek is. Például a gyömbéres, uborkás és citromos víz évek óta sokak kedvence. Nem véletlen, hogy soha nem megy ki a divatból ez a frissítő, ugyanis amellett, hogy nagyon jól csillapítja a szomjat, állítások szerint még fogyni is lehet vele. Ha viszont egy kicsit intenzívebb ízkombinációra vágyunk, akkor választhatunk a megannyi féle limonádé közül is. Kétségtelen, hogy évek óta a nyár egyik slágeritala a limonádé, ami nem is csoda, hiszen alkotóelemei már annyira alapdolognak számítanak, hogy általában nem is fordítunk különösebb figyelmet az elkészítésére.

Érdekes megemlíteni, hogy a limonádé története messzire, egészen az őskorig visszanyúlik. Már az ősemberek is foglalkoztak a zöldségek és a gyümölcsök facsarásával, ami egészen napjainkig az igazi limonádé alapját képezi. A frissítő pozitívuma, hogy az előállítása igen olcsó, egyszerű és nem utolsósorban gazdaságos is. A hozzávalók tekintetében nehéz szabályokról és arányokról beszélni, mert ez egy teljesen szubjektív dolog, ki a savanykásabb, ki az édesebb íz felé hajlik, és míg egyesek szénsavas vízzel vagy szódával, mások jéggel vagy épp anélkül kortyolgatják. Nagyon sokféle elkészítése létezik a világon, mondhatnánk azt is, ahány ház, annyi szokás. Nem csak minden embernek, de az országokban is teljesen más rend uralkodik, mindenkinek más az ízlése, minden nemzet másfajta beállítottságú. Angliában például a házi limonádé készítésekor szokás málnát, szedret vagy más bogyós gyümölcsöt is kis mennyiségben hozzáadni a citromléhez, míg Egyiptomban inkább mindössze csak citromlevet és cukrot tesznek a vízbe. Indiában megszokott, hogy gyömbért is adnak a citromléhez, és néha még a sáfrány, a fokhagyma és a kömény is rajta szerepel a listájukon. Az izraeli variáció szerint a citrom levéhez egy nagy marék mentalevelet tesznek, sok jéggel, ízlés szerint cukrozva vagy édesítőszerezve. A különböző receptekből kiindulva szinte bármi olyan gyümölcsből, zöldségből vagy fűszerből készíthető limonádé, aminek fogyasztása nem káros az egészségre. Abban az esetben, ha ez még mindig nem lenne elég, akkor ott vannak az alkoholos limonádék is. A gyümölcsös pezsdítő nedű tökéletes alapanyaga lehet egy nyár esti beszélgetésnek, kerti összejövetelnek.

A hideg italok mellett pedig az ételeket is érdemes úgy elkészíteni, hogy azok kellemes, hűsítő érzést biztosítsanak, miután elfogyasztottuk őket. A nagy melegben szervezetünk nem is kívánja úgy a fűszeres, zsíros ételeket, helyettük friss, lédús gyümölcsök, zöldségek, krémlevesek, hidegtálak és saláták kerülnek az ebédlőasztalra. Ugyanakkor a hideg desszertek is jól jönnek a nagy melegben, mint a fagylalt és a jégkrém. Ma már otthon is könnyen készíthetünk fagyit néhány alapanyagból, amit csak össze kell turmixolni és lehűteni, de időszűkében a boltokban és fagyizókban kapható fagyik is tökéletes választások lehetnek.

Ön mivel frissíti fel magát a legszívesebben a forró nyári napokon?

A fagylalt minden ízben és mennyiségben jöhet – 7%

A jól lehűtött dinnyének egyszerűen nincs párja – 16%

Egy finom limonádénál igazán nem kell több – 6%

A hideg sörre esküszöm, az a legjobb frissítő – 21%

A víz a legegyszerűbb és a legjobb megoldás – 45%

Nincs szükségem arra, hogy felfrissítsem magam – 5%