2024. április 19., péntek

Holnap döntenek a Vízivárosról

Újabb megmozdulás a területrendezési terv ellen

A környezetvédelmi és más civil szervezetek képviselői közös közleményükben felszólították a városi képviselő-testületnek a tagjait arra, hogy a holnap esedékes 28. ülésükön ne támogassák Újvidék 2030-ig szóló általános területrendezési tervét!

Szerintük ugyanis egy olyan dokumentumról van szó, amely hátrányosan meghatározza Újvidék fejlődési irányvonalait, a város jövőjét és minden polgárának életminőségét is. Emlékeztetnek arra, hogy a szakma képviselői mellett számos aktivista és a város polgárai is a tervezettel kapcsolatos közvitákon megannyi hiányosságra és a terv káros megoldásaira mutattak rá. Hozzátették, hogy a törvény által biztosított jogaikkal élve 12.590 aláírt kifogást és meglátást fűztek a tervezethez, amelyek világosan rámutatnak az Urbanizam Közvállalat által elkövetett számos eljárási és lényegi hiányosságra. – A fontosabb kifogások egyike az, hogy a tervezet nem nyújt fejlődési irányt Újvidék számára, továbbá figyelmen kívül hagyja az építészeti, környezetvédelmi, szociális és demográfiai problémákat, a várost óriási adósságokba kényszeríti. Emellett a törvényben előírt, formális eljárásokkal sem egyeztethető össze, ami nagy méretű korrupciónak adhat teret, ugyanis a város fejlődésvonalának lényegét a városi vezetőség és a beruházók közvetlen kapcsolatára helyezi át – áll a közleményben.

Hangsúlyozzák, hogy a javaslat másik fő problematikája abból ered, hogy a Tervezési Bizottság egyes tagjai közt érdekellentétek jelentkeztek, a tervet bírálók szerint az említett bizottság elnöke és építészei nem rendelkeznek az ilyen fajta tervezéshez szükséges tapasztalattal. Erre a tényre az Újvidéki Építészek Egyesülete is több alkalommal rámutatott.

A közleményben a felsorolt aggályok fényében felszólítják a városatyákat arra, hogy utasítsák el a város területrendezési tervét, és hogy kérvényezzék egy újabb dokumentum kidolgozását. Egy olyan, urbanisztikai terv összeállítását, amely Újvidék minden polgára számára elfogadható lesz. Kiemelték, hogy az Urbanizam Közvállalat és a Tervezési Bizottság teljesen figyelmen kívül hagyta a szakma, a polgárok és a független szakemberek kifogásait, ezért utolsó lehetőségként a képviselő-testület tagjait szólítják meg.

A tiltakozó civil szervezetek bejelentették, hogy benyújtották kérvényüket a képviselő-testületi ülésen való részvételre, valamint aktivistáik felszólalására is.

– Ez lesz az utolsó alkalom arra, hogy egy vitán meghallgassák az álláspontunkat, és hogy ennek fényében helyes döntés szülessen, vagyis alkalom arra, hogy a tervezetet elvessék. Ez az a pillanat, amely alapján a jövő generációi megítélnek majd bennünket – áll a közleményben. Holnap délelőtt 9 órakor a vajdasági képviselőház (a városi képviselő-testület a koronavírus-járvány miatt ebben az épületben ül össze) előtti átjáróban tiltakozó megmozdulást szerveznek.