2024. április 19., péntek

Duna-tenger a Strandon

A szervezők a nagy folyót ölelő értékekre hívják fel a figyelmet a július 22-én induló programsorozattal

Az Újvidék – Európa Kulturális Fővárosa projektcsomag keretében újabb programív veszi kezdetét pénteken, az elképzelésnek a Duna-tenger elnevezést adták. Az eseménysorozat mintegy 160 különböző rendezvényével a szervezők megpróbálják majd bemutatni a Duna menti vidékeken élők kultúráját, egyúttal ráirányítani a figyelmet a Duna mentén húzódó táj gazdag természeti kincseire, megóvásuk jelentőségére. A rendezvénysorozat célja hidat teremteni a művészet és az ökológia között. Mindezt több helyszínen és több mint 600 művész segítségével képzelték el a szervezők.

A programok fő helyszíne a Strand. Az itt kialakított helyszín a Strandpavilon, ahol küzönböző performanszokkal próbálják a közönséget ökológiai tudatosságra ébreszteni, mégpedig a művészet eszközeivel. A megnyitó rendezvény július 22-én, pénteken lesz. Ezen az estén a franciaországi Compagnie XY cirkusztársulat artistáinak Les Voyages című produkciója, dacolva a gravitációval, a víz feletti lebegés különleges illúziójával kecsegtet. Bemutatják a Varrat című, különleges zenei kompozíciót is, amely egyedülálló keveredése a klasszikus és modern zenének, ugyanis a zongoraművész játékát varrógépek hangjai egészítik ki. A produkcióhoz fényjáték és ruhabemutató nyújt majd vizuális élményt. A Strandpavilon olyan helyszín, ahol nemcsak a művészeti irányzatok keveredése, hanem a tudomány és művészet egyvelege is elképzelhető. A Becoming an Iceland egy olyan produkció, amely különleges átmenetet képez a vizuális művészet, tudomány és formatervezés között, az Ökotópia elnevezésű, térbeli installáció pedig az érzékeszervekre ható elképzelés, amelyet tapintással is megtapasztalhat a látogató.

Újházi Adrienn fiatal, újvidéki művésznő már régóta igyekszik kapcsolatot teremteni a művészet és az ökológia között (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Újházi Adrienn fiatal, újvidéki művésznő már régóta igyekszik kapcsolatot teremteni a művészet és az ökológia között (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A Duna-pavilonban rendszeresek lesznek a koncertek is: fellép az európai zenei színtéren is elismert, belgrádi indie-rock együttes, a Stray Dogg, az egyre népszerűbb, fiatal észak-macedóniai énekesnő, Dina Jašari, és a dzsessz szerelmeseinek is több koncerttel kedveskednek a szervezők. Egy nagyon érdekes, különleges zenei produkció is megvalósul szerszámgépek és hulladékokból kialakított „hangszerek” megszólaltatásával, a fenntartható környezet jelentőségére hívják fel a figyelmet a művészek. Az elektronikus zene kedvelőit Nadav Dagon hajnalig tartó zenei lüktetéssel örvendezteti majd meg. A programív a Duna menti régió szellemi örökségére helyezi a fókuszt, ezért elhagyva a nagyvárost, megpróbál a vidéki értékekre is figyelni. A központon kívül elnevezésű kortársművészeti projekt Karlócán, Kamenicán, Ürögön, és más, kisebb szerémségi helységekben valósul meg.

A Duna-tenger elnevezésű programegyüttes csúcspontja a Tambura filharmónia lesz, amely tizenegy ország kétszáz tamburaművészét egyesíti. Olyan dallamokat hallhatunk majd, amelyek híressé tették ezt a hangszert a Duna által keresztülszelt vidékeken.

A több mint hatszáz művészt felvonultató programsorozat július 22-étől augusztus 21-éig tart. A rendezvényekről bővebben a novisad2022.rs honlapon olvashatunk.