2024. április 24., szerda

Falunap a határzugban

Majdány és Rábé együtt tartott falunapot

Az elmúlt szombaton zeneszótól, vidám gyerekzsivajtól volt hangos Majdányon a falu központjában található futballpálya és környéke. Kétévi szünet után az egy helyi közösséget alkotó, két szomszédos, határ menti észak-bánáti kis falu együtt tartott falunapi ünnepséget. A délután kezdődött és estébe nyúlt programsorozat keretében számos kikapcsolódási lehetőség, gyerekprogramok, élő zene, művelődési műsor és bográcsban főtt sertéspörkölt várta a helyieket és a környező településről érkezőket. A falunapra többen hazalátogattak a szomszédos Magyarországról és távolabbról is.

A délutáni művelődési programot a szomszédos Kübekháza önkormányzatának ajándék koncertje színesítette, a színpadon közismert slágerek csendültek fel, volt utcabál és gyermekprogram is. Mindenki megtalálhatta a magának tetsző kikapcsolódást.

Amint azt Mihók Kucora Alex, a helyi közösség tanácselnöke elmondta, az elmúlt két évben a vírusjárvány miatt nem volt lehetőség falunapot tartani, amely a helybeliek és a szomszédos települések lakói számára fontos találkozási, barátkozási, kikapcsolódási alkalom.

– Az előkészületek során értesítettük a rendőrséget, a határrendőrséget és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága belgrádi irodájának Majdányon állomásozó képviselőit, hogy falunkban egy nagyobb szabású rendezvényt szervezünk. A hatóság nagyobb erőkkel volt jelen az elmúlt napokban, és nem is történt semmilyen konfliktus vagy súrlódás a helybeli polgárok és a migránsok között. Jobbára a két falu közti üres raktárban húzzák meg magukat, kevesebbet látjuk őket, de sajnos mindig van „utánpótlás” belőlük – mondta a tanácselnök, és hozzátette:

– A falunapi programot a helyi közösség a Vadvirágok Művelődési Egyesülettel közösen szervezte. A főzőversenyre több mint harminc csapat jelentkezett, a csapatok sertéspörköltet főztek. A feketetói Csipet Csapat Művelődési Egyesület játékos gyermekvetélkedőket szervezett, felléptek még a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület tagjai, a helyi kisdiákok szavalatokkal szerepeltek – ismertette a részleteket Mihók Kucora Alex.