2024. április 25., csütörtök

Illés prófétát ünnepli Temerin

Bábkészítés és lovaglás az alkalmi rendezvénysorozat keretében

A temerini Illés-napi rendezvénysorozat keretében kedden családi napot tartottak a helyi vásártéren. Délután a Vándor Bábszínház, a Széchenyi István Hagyományőrző Lovas Egyesület és a Hunor Hagyományőrző Egyesület várták programjaikkal az érdeklődőket. A gyerekek bábokat készítettek, lovagolhattak és kipróbálhatták az íjászatot is.

(Fotó: Ádám Jennifer felvétele)

(Fotó: Ádám Jennifer felvétele)

Bemutatkoztak a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület óvodásai és gyermekciterásai is. A nap záróakkordjaként népzenei estet tartottak, amelynek keretében a péterrévei Tisza tamburazenekar fellépését élvezhették a látogatók. Ma, Illés próféta napján tartják meg a hagyományos körmenetet, az ünnepi szentmisét és a kenyérszentelést.

(Fotó: Ádám Jennifer felvétele)

(Fotó: Ádám Jennifer felvétele)

A misét követően az önkormányzat és a civil szervezetek képviselői megkoszorúzzák Temeri Lőrinc, a falu első írásban említett papjának emléktábláját. Az ünnepet a terv szerint hajnalig tartó mulatság zárja majd. A helybeliek 169 éve tettek fogadalmat az Illés-nap megünneplésére, és azóta is hűen tartják elődeik fogadalmát. A jeles nap a településen élő magyarság nyelvi, egyházi és kulturális hagyományait hivatott megőrizni. Hangulatfotóink a tegnapi eseménysor érdekes pillanatait örökítik meg.