2024. április 25., csütörtök
BIRKÓZÁS – U15-ÖS EB, ZÁGRÁB

Hihetetlen magyar teljesímény!

Zágrábban kedden befejeződött az U15-ös Európa-bajnokság, amelyen vajdasági érdekeltség is volt, hiszen fellépett a magyarkanizsai Újhelyi Balázs (48 kg) és Lengyel Kevin (57 kg), valamint a zentai Mihajlo Mitrović (41 kg) is.

Balázs két győztes meccs után a holland Laaouinától kapott ki a negyeddöntőben, Kevin a selejtezőben búcsúzott a lengyel Wojciechowski miatt, Mihajlo pedig a nyolcaddöntőig jutott, miután legyőzte őt az azeri Nazarov. A zombori Lazar Dedić (52 kg) a bronzmeccsig menetelt, a dobogóra azonban nem sikerült felállnia, mert kikapott a török Gültől, Stevan Kojić (85 kg) pedig szintén ebben a pozícióban veszített a bolgár Vaszilev ellen. Ami viszont nekik nem sikerült, az sikerült Dušan Stokićnak (75 kg), aki a bronzmeccsen a szintén török Uyolmazt verte meg!

A kötöttfogású mezőnyben négy magyar érem született, Petro Zsitovoz (44 kg) ezüstöt, Kovács Keve (38 kg), Kolompár Imre (57 kg), Budai Ferenc (62 kg) pedig bronzot nyert, a szabadfogásúak mezőnyében pedig Laposa Márk (68 kg) döntőt birkózott, de végül be kellett érnie az ezüstéremmel.

A magyar lányok viszont történelmet írtak ezen a kontinensbajnokságon, hiszen nem kevesebb, mint nyolc éremmel tért haza a válogatott! Ritter Szofi (54 kg), Balázs Éda (58 kg) és Pupp Viktória (62 kg) aranyérmes lett, Kollár Alexandra (66 kg) ezüstöt érdemelt ki, Macsari Krisztina (36 kg), Marija Zsitovoz (39 kg), Németh Szonja (42 kg) és Czeglédi Emese (50 kg) pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel! Csapatban a második helyen végeztek 175 ponttal, csak 11-gyel lemaradva a győztes ukránoktól, s ezt az eredményt nyilván arany betűkkel írják majd be a sportág magyar nagykönyvébe.