2024. március 29., péntek
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Houle érzelmes sikere

A verseny harmadik szünnapját követően ráfordult a Tour de France mezőnye az utolsó hétre, vele együtt pedig a Pireneusokra – három egymást követő napon a francia–spanyol határszakasz hegyvidékén kell tekerni, ami vízválasztó lehet a végeredmény szempontjából is.

Az első ilyen nap viszont még nem hozott nagy veszteseket – egy újonc szakaszgyőztest viszont igen, a kanadai Hugo Houle ugyanis 27 kilométerrel a vége előtt el tudott szakadni az élcsoporttól, és szólóban jutott el a célig, ahol tíz éve elhunyt testvérére, az egy ittas autós által elütött Pierrickre emlékezve ünnepelt. Matteo Jorgenson a nap legfőbb kihívása, a Mur de Péguère utáni lejtőn elesett, így a negyedik hellyel kellett beérnie Valentin Madouas és Michael Woods mögött.

Az összetett élén álló Jonas Vingegaard, Tadej Pogačar és Geraint Thomas egyaránt a közel hat perccel lemaradt üldözőbollyal értek be, így közöttük változatlan a sorrend és a különbségek. Adam Yates és Romain Bardet viszont néhány percet elbuktak hozzájuk képest.

16. szakasz (Carcassone-Foix, 178,5 km): Hugo Houle 4:23:47 óra, Valentin Madouas +1:10 másodperc, Michael Woods a. i., Matteo Jorgenson +1:12, Michael Storer +1:25 stb. Az összetett állása: Jonas Vingegaard 64:28:09 óra, Tadej Pogačar +2:22, Geraint Thomas +2:43, Nairo Quintana +4:15, David Gaudu +4:24 stb.