2024. március 29., péntek

A strukturált idő és a nyár

Amikor elérkezik a nyár, ezzel a nyári szünidő és a nyaralások ideje, sokan úgy érzik, hogy ez az idő, amikor teljesen el kell magukat engedniük, az év folyamán érvényes szabályok a családban fellazulnak, sőt sokszor érvényüket is veszítik. A felkelés és lefekvés idejét, a napközbeni elfoglaltságokat és feladatokat félreteszik őszig, és a gyerekek életében kialakult év közbeni rendet mellőzik. A gyerekek zöme életkortól függően – különösen a serdülők – szinte azt csinálják, amit akarnak. Ez pedig nagyon gyakran okostelefonozásból vagy számítógépezésből, játékok játszásából, csetelésből áll, napi több órán keresztül. Nyáron sok esetben felborul az alvás-ébrenléti ritmus, mivel szabad hosszan a délelőttbe nyúlóan aludni, kitágítva az alvás idejét. A szakemberek szerint az, hogy valaki kitágítja az alvás idejét, azt jelenti, hogy addig sem kell azzal foglalkoznia, hogy az előtte álló időt hogyan tölti meg tartalommal, értékes, hasznos foglalatossággal.

Fontos azonban, hogy a nyári szünetben is legyenek keretek, hiszen a mértéktelen netezés vagy játék nem tesz jót a gyerekeknek, a fiataloknak. Jót tesz ugyanakkor, ha a család a gyerekkel, serdülővel együtt meghatározza a kereteket, napi, heti, havi vagy éppen a nyári szünidő szintjén, megtervezve a nyári tevékenységeket, ha nem is a legapróbb részletekig, de legalábbis a főbb mérföldköveket illetően. Például: nyaralás, nyári tábor, nagyszülők, úszóiskola, úszóedzések stb. Persze a kalendáriumba bejelölve. Ha a szülők nyáron is dolgoznak, akkor a napi időbeosztás még a javára is válik a gyereknek, sőt a szülőnek is, hisz mindenki pontosan tudja, mikor mi vár rá. A tervezés még abban is segít, hogy a gyerekek biztonságosan és felelősségteljesen tudják élvezni az előttük álló időt, arról nem is szólva, hogy csökken a frusztráció és a félreértések lehetősége.

Sokak szerint a szabadidő maximális kihasználását is meg kell tanulniuk a gyerekeknek, mert az alapvető életkészségek közé tartozik, amelyekre felnőtt korukban szükségük lesz. Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint az életkészségek, vagyis az életvezetési készségek „az alkalmazkodó és pozitív viselkedés képességei, amelyek lehetővé teszik az egyének számára, hogy hatékonyan megbirkózzanak a mindennapi élet követelményeivel és kihívásaival. Így az életvezetési készségek olyan alapvető készségek, amelyek segítenek az egyéneknek abban, hogy értelmes életet éljenek, és jobban alkalmazkodjanak a társadalomban”.

Ilyen például a közlekedési képesség: a tini tudja, hogyan juthat el A pontból B pontba. Vagy éppen az alapvető háztartásvezetés, a munkakészségek, a célmeghatározás képessége, valamint a problémamegoldás, a döntéshozatal, a kreatív gondolkodás, a kritikus gondolkodás, az önismeret, az empátia, az ember-ember közti kapcsolat, a jó kommunikáció stb.

Különösen azért jó a szabadidő maximális kihasználásának elsajátítása, a nyári tevékenységek strukturált ütemtervének elkészítése, mert a tizenévesek így segítséget kapnak abban, hogy elkerüljék az unalmat és az ezt kísérő kockázati tevékenységeket. Nem szabad szem elől tévesztenünk azt a tényt, hogy a tizenévesek körében a nyári hónapokban jelentősen megnövekszik a kockázatos viselkedés. Egy külföldi, függőségi betegségekkel foglalkozó központ adatai szerint naponta több mint 11.000 gyerek próbálja ki először a nyári hónapokban az alkoholt, a marihuána vagy más kábítószer használatát, a szexuális kísérletezés is ebben az időszakban gyakoribb.

Igyekezni kell, hogy a kicsik és a nagyok is nagyjából ugyanabban az időben keljenek fel és kerüljenek ágyba, és továbbra se maradjon el a reggeli, ebéd, vacsora, amit, hacsak lehet, a család együtt fogyasszon el, emelve az együtt töltött értékes idő hosszát. Persze, ez az idő akkor válik értékessé és hasznossá, ha nem veszekedéssel, vitával töltik el. Szervezhetőek esti vagy hétvégi kirándulások, családi és baráti vacsorák, grillezés stb. A nyári élményeket nem szabad kihagyni! Számtalan olyan dolgot lehet csinálni, amit az év többi részében nem, mint például este hullócsillagokat nézni, strandon pancsolni, homokban feküdni, homokvárat csepegtetni vagy építeni stb. Mert a nyár az mégiscsak nyár – olvastam valahol.

Hacsak tehetik, a gyerekek iskoláskortól kezdve bekapcsolódhatnak valamelyik nyári tábor munkájába. Vannak bentlakásos vagy akár napközi rendszerű táborok, amikor is a gyerek otthon alszik. Válogatni lehet a népzenei, néptánc-, képző- és kézműves-, sport-, számítógépes, játék- és más táborok között.

Emellett már kicsi kortól kezdve be kell iktatni a házimunkában való részvételt, ami önállóságra tanít, hisz ezeket a feladatokat önmaguknak kell elvégezniük. Segít a felelősségérzet kialakításában a környezet gondozása, tisztán tartása, a családi kötelezettségek vállalása, amire szintén nagy szükségük lesz, amikor kikerülnek a családi fészekből. Üljenek le, és beszéljék meg közösen a nyári háztartási munkák listáját. A vállalkozó kedvű fiatalok számára ott van a nyári munka lehetősége is, amikor felelősséget tanulhatnak, és még pluszpénzt is kereshetnek. Lehet az kutyasétáltatás, udvari munka, medence tisztítása stb.

Egyszóval, ne engedjük meg se magunknak, se a gyerekeinknek, hogy a nyár folyamán rendelkezésünkre álló idő szétfolyjon, élménytelen legyen, és azzal szembesüljünk, hogy egyszer csak itt a vége, fuss el véle, vége lett a nyárnak, és egyik napról a másikra vissza kell zökkenni a munkás, iskolás hétköznapokba.