2024. március 29., péntek

Tábor határok nélkül

A zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark közös tábort szervezett Zentán

A zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark közös szervezésében tartották meg június 27. és július 2. között az Élő archívumok – Emlékezzünk a múltra a közös jövőért elnevezésű tábort, amely IPA-pályázatnak köszönhetően jöhetett létre.

Az esemény fő célja volt feltárni és összegyűjteni a kulturális örökség azon elemeit, melyek az országhatár mindkét oldalán azonos gyökerekkel rendelkeznek. A projekten belül bemutatták a 19. és a 20. század fordulóján élő ember természetközeli életmódját, különös tekintettel az ártéri gazdálkodásra, a hagyományos halászatra, a fakitermelésre és a hajóépítésre. Fodor István, a zentai Történelmi Levéltár igazgatója elmondta, hogy 2021 augusztusa óta zajlik a projekt, amely folytatása a 2018 és 2020 között sikerrel megvalósított Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi elnevezésű programnak.

A tábor résztvevői a zentai városházán (Fotó: Gergely Árpád)

A tábor résztvevői a zentai városházán (Fotó: Gergely Árpád)


– Az esemény magyarországi részről magában foglalja a szabadtéri tárlatok felújítását és kialakítását, míg a levéltárban folytatódik a megkezdett levéltári kutatómunka, amelynek az eredményeit különböző kiállításokon, konferenciákon keresztül mutatjuk be a szakmának, illetve a nagyközönségnek. Az ifjúsági táborban 16 magyarországi, illetve vajdasági diák vett részt. A tanulók koruknak megfelelő formában ismerkedhettek meg a projekttel, a partnerekkel, illetve a kulturális örökséggel. A magyarországi diákok többsége Lakitelekről érkezett hozzánk, míg a vajdasági diákok különböző településekről. A táborban volt olyan résztvevő, aki pályázaton keresztül került be, illetve az iskolák segítségét kértük, hogy a téma iránt érdeklődő, valamint az arra méltó diákokat szervezzék be. A pályázaton belül a partnerünkkel úgy egyeztünk meg, hogy lesz egy nyári tábor a középiskolásoknak Zentán – ez volt most –, valamint egy augusztusban is, az pedig az általános iskolásoknak szól, és Ópusztaszeren kerül majd rá sor – fogalmazott az igazgató.
A tábor minden napjára kirándulást szerveztek a vezetők, aminek során a diákok megtekintették a ludasi Róka-tanyát, továbbá részt vettek egy hangulatos tiszai sétahajózáson, meglátogatták a felújított szabadkai zsinagógát, a palicsi állatkertet, a zentai múzeumot, valamint a Sentella tésztagyárat is.

A diákok többek között látogatást tettek a zentai levéltárban is (Fotó: Horváth Attila)

A diákok többek között látogatást tettek a zentai levéltárban is (Fotó: Horváth Attila)


Az adai Hegedűs Benjamin szerint nagyon érdekes a tábor, és hozzátette, hogy voltak Ópusztaszeren kirándulni, ahol sok érdekes információval gazdagodtak az ottani kolostorról.
– A levéltári látogatás során megtekintettük, hogy milyen anyagokat és dokumentumokat őriznek ott. Sok érdekes program vár még ránk a héten, például megyünk majd Szabadkára, valamint a petrőci élményfürdőbe is. Minden este csoportos foglalkozásokat tartanak nekünk, szerintem nagyon érdekes, valamint barátkozhatunk – mondta az adai tanuló.
Farkas Aurél Ópusztaszerről érkezett a táborba, és elmondta, hogy számára a legérdekesebb a levéltári látogatás volt, hozzátette, hogy ilyet még nem látott soha, még Magyarországon sem.
– Számomra az ópusztaszeri kirándulás átlagos volt, mivel ott élek, és már nagyon sokat kirándultam arra, viszont a 3D részét eddig még én sem láttam, szóval valami újjal gazdagodtam ismét. Nagyon jól érzem magam itt a táborban, összekovácsolódott a csapat. Minden este csapatépítő játékokat játszunk, és nagyon élvezem. Az osztályfőnökünknek köszönhetően vagyunk most itt, hiszen ő említette ezt a lehetőséget, mi pedig jelentkeztünk. A programból a legjobban az élményfürdőt várom, hiszen nagyon meleg van, és jó lesz végre fürdeni egyet a barátokkal, de a tanulmányi kirándulások is érdekesek – fogalmazott Farkas Aurél.