2024. március 28., csütörtök

Ahol még a matek is élvezet

A gyermekek szép élményeket, hasznos ismereteket szereznek a szabadkai VM4K táboraiban

Javában zajlik a szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban a Tudós és az Informatikai tábor, melynek első két napjáról elsősorban Szakács Tamás, a VM4K szakmai koordinátora mesélt lapunknak.

A Tudós táborunk első napja a kémiáról szólt, melynek keretében az órán a gyermekek érdekes, akár otthon elvégezhető konyhai kísérleteket is láthattak. A gyerekek arcán az érdeklődés, néha az elragadtatás jelent meg, hiszen nagyon sokan talán most láthattak ilyet először. Ezt követően egy kézműves foglalkozáson vettek részt, ahol különböző színeket keverhettek ki három alapszínből, majd festettek egy színpalettát belőle. Ez után a környezetszennyezésről is hallhattak egy előadást, illetve a vízminőség ellenőrzésének a folyamatát is megtekinthették. Az előadónk Vajdaság különböző területeiről hozott nekik érdekes vizeket, így a bordótól a sárgán keresztül a kristálytiszta vízen át mindent láthattak. E mellett volt egy kémiai mozgásos foglalkozás is, ahol a gyerekek a testben zajló kémiai folyamatokról hallhattak, és persze tornázhattak is, úgyhogy teljes volt a nap, megannyi élménnyel. A visszajelzések is pozitívak, úgyhogy mi bízunk benne, hogy a többi nap is élménydús lesz emelte ki Szakács Tamás.

Kis Natália rajztanár néhány alkalommal már tartott foglalkozásokat a VM4K-ban, és nagyon örül, hogy ismét itt lehet a táborban.

Az első napi foglalkozáson a gyerekekkel próbáltuk tanulmányozni a színeket és hogy hogyan lépnek egymással reakcióba. A második nap a matematikáról szólt, ahol azon gondolkodtunk, hogy az építészeknek miért hasznos a matek, mit tudnak azzal kiszámolni. Ezt követően a gyerkőcök kartonlapokból vágtak ki falakat és tetőt, majd egy házat építettek geometrikus formákból. Úgy gondolom, hogy a részvevők nagyon sokat tanulhatnak e foglalkozások által is hangsúlyozta Kis Natália.

Matematikai nap a Tudós táborban (Fotó: Molnár Edvárd)

Matematikai nap a Tudós táborban (Fotó: Molnár Edvárd)

A topolyai Vörös Csaba informatikus elmondta, hogy már korábban is volt egy informatikai tábor a VM4K-ban, melyre nagy érdeklődés mutatkozott, és ez most sincs másképp, ugyanis jövő héten két újabb csoport indul neki a tervezésnek.

Az eddigi tapasztalatok alapján úgy látom, hogy a fiatalok nagyon várják a munkáik eredményét. Izgalommal tölti el őket, hogy egy olyan dolgot hoznak létre, ami korábban nem létezett, csak a fejükben, és boldogok, hogy amit elképzelnek azt meg is tudják valósítani, nemcsak digitális formában, hanem a nyomtató segítségével is. Én olyan eszközöket, programokat vagy weboldalakat mutatok meg nekik, ahol három dimenzióban tudnak tervezni és szerkeszteni. Tudnak akár játékszereplőket készíteni, vagy egy autót, esetleg szimbólumot, ami az ő életükhöz kapcsolódik. Számukra ez egy érdekes dolog, amit még csak az tetőz, hogy a tábor végére megláthassák munkájuk gyümölcsét a kezükben is. Az a célom, hogy mindenki kipróbálja magát ebben a világban – fogalmazott Vörös Csaba.

Luncz Angéla matematika szakos tanár elmondta, hogy az órájának célja a gyermekek logikai gondolkodásra való tanítása az egyszerű feladatoktól indulva az összetett, megfigyelőképességet igénybe vevő feladatokig, játékokig.

A szabadkai 9 éves Korhec Kristóf János már tavaly is részt vett a VM4K által szervezett csillagászati táborban.

A mostani Tudós tábor nagyon tetszik és jól érzem magam. A kémiaóra érdekes volt, mert a tanító néni mutatott több kísérletet is, amit nagyon élveztünk. A táborban itt van néhány barátom és osztálytársaim is. Azért szeretek ide jönni, mert jók a foglalkozások, ezért jövőre is szeretnék visszajönni  emelte ki Kristóf.

A kilencéves Szügyi Bence harmadik alkalommal is visszatért a táborba, hogy jól érezze magát és újabb élményeket szerezzen. Mint mondta, az első napon a kémiaóra nagyon tetszett neki, különösképpen azért is, mert aztán otthon is kipróbálhatott pár megtanult kísérletet a családjával.

A 14 éves Kovács Áron az informatikai táborban vesz részt már második alkalommal. Azért jelentkeztem ismét a táborba, mert egy új kreációt szeretnék csinálni, és újra át akarom élni azt az élményt, amit múltkor is kaptam. Az informatika már jó pár éve foglalkoztat. Tavaly is a 3D-s nyomtatással foglalkoztunk és elég jó tapasztalataim vannak. A tanárunk nagyon jól és érthetően fogalmaz, ezért nem olyan nehéz megtanulni az újdonságokat. Néha szoktunk programozni, most 3D-s modelleket készítünk, amiket később ki is fogunk nyomtatni. Már nagyon várom – mesélte Áron.