2024. március 29., péntek

Olaj- és gázipari beruházást hajt végre Iránban a Gazprom

Az orosz Gazprom gázipari konszern és a NIOC iráni állami olajvállalat stratégiai együttműködésről állapodott meg, melynek keretében a Gazprom 40 milliárd dolláros beruházást hajt végre az iráni olaj- és gáziparban – közölte kedden az orosz állami vállalat, az iráni olajminisztérium Shana hírszolgálata, valamint az IRNA iráni állami hírügynökség.

Az aláírt dokumentumban foglaltak szerint a két vállalat fel kívánja tárni a kooperáció lehetőségeit, például az iráni olaj- és gázmezők fejlesztése, a földgáz cseppfolyósítása, csővezetékek építése, valamint a tudományos és műszaki együttműködés terén.

A dokumentumot kedden online ceremónia keretében a NIOC (National Iranian Oil Company) iráni nemzeti olajtársaság vezérigazgatója és az orosz Gazprom igazgatótanácsának elnökhelyettese látta el kézjegyével.

A Shana beszámolója az iráni Kish és North Pars gázmezők, valamint hat olajmező fejlesztését, a South Pars gázmező nyomásfokozását, számos LNG-projekt befejezéség, valamint gáz és kőolajtermékek kereskedelmét, illetve gázszállító csővezetékek építését sorolja fel a memorandum legfontosabb pontjai között.

A NIOC vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a jelentős orosz befektetés az iráni olajiparba a két ország elkötelezettségét bizonyítja a fenntartható energiaellátás biztosítása iránt.

Kedden Teheránban háromoldalú találkozót tartottak Vlagyimir Putyin orosz elnök, Ebrahim Raiszi iráni elnök és Recep Tayyip Erdogan török államfő részvételével.