2024. április 19., péntek

Újvidék születéséről filmkockákon

A Péterváradi várban, a szabad ég alatt vasárnap este mintegy hétszáz néző előtt bemutatták a Liberta – egy város születése című filmet, amely a Béke vára elnevezésű programív méltó befejezését képezte.

Az alkotás Újvidék felszabadulásának és a szabad királyi városi cím elnyerésének tematikáján alapszik. Mária Terézia császárné és királyné 1748. február 1-jén adta ki azt az oklevelet, amellyel az akkori Péterváradi sánc a szabad királyi városok sorába emelkedett. Ezt a dátumot azóta is minden évben megünneplik a városban, ilyenkor átadják a Februári Díjat a tartományi székváros építőjellegű tevékenységükben kiemelkedő polgárainak. A filmet Gvozden Đurić és Žanko Tomić rendezték, a színészgárdát pedig Zlatan Đurić, Stefan Vukić, Ana Mandić, Venczel Valentin, Béres Márta, Mészáros Árpád alkotják. A film zenéjét Klemm Dávid és Erős Ervin szerezték.

A Béke vára programív június 17-e és július 17-e között valósult meg, keretében 1500 művész mutatkozott be a kontinens harminc országából, ők a békét ünnepelve egy hónap leforgása alatt mintegy 150 eseményen szerepeltek. Az Európa Kulturális Főváros programelképzelés következő projektje a Duna tenger elnevezésű programív lesz, amit július 22-e és augusztus 21-e között tartanak meg.