2024. április 24., szerda

A stabilabb ivóvízellátásért

Korszerű berendezéseket építettek be a BHD 1 vízszivattyúba

Miloš Vučević polgármester hétfőn megtekintette a sétányon lévő, nemrégiben felújított Strand vízforrás BHD 1 kútját. A szivattyú felújításának köszönhetően megnövekedett a nyers víz mennyisége a rendszerben, amelynek átdolgozása jelentősen hozzájárul majd a város jövőbeni vízellátásának stabilitásához. A polgármester elmondta, hogy a beruházás több szempontból is jelentős. A város régebbi kútját sikerült teljes mértékben felújítani, hangsúlyozta, hogy ennek köszönhetően most biztosabb az ivóvízellátás, mint korábban.

– Ez a létesítmény 2008 óta használaton kívül volt, bakteriológiai okok miatt teljesen kikapcsoltuk. Azelőtt másodpercenként 20-30 liter vizet biztosított, napjainkra ez a kút másodpercenként 100 liter vizet tud előállítani. A nyári időszakban jelentősen megnövekszik a vízfogyasztás, az elkövetkező napokban rendkívüli kánikulára számíthatunk, ezért felszólítom a polgárokat, hogy takarékoskodjanak az ivóvizzel! Ne töltsék fel vele a medencéket és ne locsolják a kerteket! Szeptemberben a Városi Vízművek Közvállalat megkezdi a négyes, majd a kilences számú kút felújítási munkálatait, jövőre a Strandon lévő, kettes forrás rekonstrukciója van tervben – mondta Vučević.

Hozzátette, hogy megegyeztek a tartományi kormánnyal arról, hogy finanszírozzák a város szerémségi oldalán, Péterváradon egy vízgyár felépítését.

– Célunk az egész város jobb és biztosabb vízellátása. Az új vízgyár a sétány meletti, néhány évvel ezelőtt kibővített gyárlétesítményt fogja kiegészíteni, a régi részleg további rekonstrukciót igényel. A Tiszta Szerbia elnevezésű projekt keretein belül hamarosan megkezdődik majd a Limán I. és a Limán II. városrészek csatornarendszerének teljes körű felújítása is. A Városi Vízművek vállalat jelenleg a Futak felé vezető fővezetéket építi, erre a költségvetés átütemezésével sikerült biztosítani a szükséges összeget. A következő évben Begecsen is megkezdődnek majd a munkálatok – jelentette be a polgármester.

A most befejezett munkaszakaszban elvégezték a kút funkcionális rekonstrukcióját, és működésbe hozták a létesítményt. A következő szakaszban beszerzik és beépítik a szükséges felszerelést. Ebben a szakaszban burkolják majd be a forrást erős, vízhatlan üveggel, amelyen keresztül a polgárok megtekinthetik a nyersvíz kitermelésének kezdőpontját.

Gvozden Perković, a Városi Vízművek Közvállalat igazgatója arról beszélt, hogy elvégezték a szükséges elemzéseket, és hogy a kút vize egészséges. – Célunk a nyersvízlelő kapacitás megnövelése volt, a város most elegendő mennyiségű, feldolgozható vízzel rendelkezik – mondta Perković.

A felújított BHD 1 kút még a múlt század ’60-as éveiben épült. A felújítás 85 millió dinárba került, a legkorszerűbb, német technológiával kialakított, rozsdamentes acélból készült vízelvezető csöveket szerelték be a létesítménybe.