2024. április 25., csütörtök

Kőkorszaki álom a Vajdasági Múzeumban

Októberig derekáig látogatható a Vajdasági Múzeumban pénteken este megnyílt régészeti tárlat. A Neolitkori álom címet viselő gyűjtemény az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa keretében megálmodott, a Béke vára elnevezést viselő programív része, az újkőkorszak (6200 és 4500 közötti időszak) idejéből származó, gazdag archeológiai hagyatékot mutatja be.

A Vajdasági Múzeum és a Szerb Nemzeti Múzeum együttműködésének köszönhetően valósult meg mr. Lidija Balj és Andrej Starović elképzelésében, csaknem egy évszázad régészeti kutatásának eredményébe nyerhetünk betekintést. Megismerkedhetünk az újkőkorszakban tájainkon élő emberek életvitelével. A megnyitón Igor Mirović tartományi kormányfő úgy értékelt, hogy a sok évezreddel ezelőtt Lepenski Vir területén élt elődünket különösen élethű módon keltette életre a videoanyag. – Fantasztikus, évezredes időutazáson vagyunk, a béke, az egységes teremtés idejébe kalauzol bennünket a tárlat. Átvezet bennünket a különböző kultúrák összeszövődésének hálóján, olyan utazás ez, amely kibővíti ismereteinket – véli a kormányfő. Emlékeztetett arra, hogy kötelességünk megőrizni hagyományainkat, amelyek tükrében kell elképzelni jövőnket, és teret biztosítani modern kori alkotómunkánknak!

A tárlatmegnyitón a közönség megtekinthette a MetaHuman című alkotást, amely a híres Lepenski Vir régészeti lelőhely középső középkorból származó ősemberét elevenítette meg, számítógépes technikák segítségével.

A nyár folyamán számos, hasonló művelődési tartalom várja az érdeklődőket Újvidéken, minderről a novisad2022.rs honlapon olvashatunk.