2024. április 25., csütörtök

A világunkról, az életünkről

Az idei palicsi filmfesztivál egyik Lifka Sándor-díját Dušan Kovačević kapta

A vörös szőnyegen való bevonulás, ünnepélyes megnyitó, filmvetítés, fesztiválparti – mindez Palicson történt szombaton este, és ezzel el is kezdődött a 29. Európai Filmek Fesztiválja, azaz a palicsi filmfesztivál.

A szerb filmek terén elért kiemelkedő teljesítményért az idén Dušan Kovačević kapta meg a Lifka Sándor-díjat. Dušan Kovačević forgatókönyvírói tevékenységéhez olyan népszerű filmek kötődnek, mint például a Ki énekel ott? (Ko to tamo peva), a Lopják a koporsómat (Maratonci trče počasni krug), az Underground, emellett ő rendezte A kém (Balkanski špijun) és a Profesionalac, tavaly pedig a Nije loše biti čovek című filmet. Dušan Kovačević több évig a palicsi filmfesztivál tanácsának az elnöke is volt, szombaton pedig még a megnyitó előtt beszélgetett az újságírókkal, amelynek során visszatekintett az elmúlt öt évtizedes alkotói tevékenységére.

– Amikor belevágtam ebbe a nagy kalandba, nem tudtam, hogy mára egyáltalán élni fogok. Ami most van, azt akkoriban el sem tudtam képzelni, teljesen futurisztikusnak számított volna, ha valaki előre elmeséli milyen lesz a világ. Csak azt mondhatom, hogy jó dolog élni. A kezdetekben csak arra törekedtem, hogy a munkámat a lehető legjobban végezzem el. Most visszatekintve azt mondom, hogy a kollégáimmal nagyon lelkesek voltunk, pénz sose volt elég, ezért igyekeztünk nem tévedni. A Lifka-díj számomra egy baráti üdvözléssel ér fel, ami sokat jelent a számomra – hallottuk Dušan Kovačevićtől, aki reflektált egyik mondására is, miszerint Szerbiában öt évszak van: ősz, tél, tavasz, nyár és háború.

– Erről a végtelenségig beszélhetünk. Nem érzem úgy, hogy ez változott volna és nem gondolom azt, hogy jó idők várnak ránk. A háború szinonima az összes szörnyűségre, amit egy ember a másik ember ellen elkövethet. Életem jelentős része a háborúról szól, ez látható a filmjeimben is, amelyekben igen gyakori téma, mert ennyire része a mindennapjainknak. Ami leginkább bosszant, hogy a modern kori háború veszélyéről, akkora komolysággal beszélünk, mint a lagziban lövöldöző rokonról. Mintha senkit sem érdekelne, hogy a civilizációnk egyik pillanatról a másikra eltűnhet, mert maréknyi ember tartja a kezében milliárdok sorsát – emelte ki Dušan Kovačević.

Az ünnepélyes megnyitóra ezúttal is a Nyári színpadon került sor telt ház előtt, az egybegyűlteket Stevan Bakić polgármester köszöntötte:

– A városunknak ez a fesztivál kiemelt jelentőséggel bír és egyik legnagyobb értékének tartja. A palicsi filmfesztivál nagyon nehéz időkben jött létre, de az, hogy egyáltalán létrejött és megmaradt, nagymértékben Blažo Perovićnak, a Szabadegyetem egykori elnökének és Radoslav Zelenovićnak, a fesztivál elnökének köszönhető – hallottuk a polgármestertől, aki gratulált a Lifka-díjasoknak, a szervezőknek, és mindenkinek kellemes filmnézést kívánt.

A köszöntő után Radoslav Zelenović és Mira Banjac, a fesztiváltanács tiszteletbeli elnöke is megosztotta a gondolatait a közönséggel:

– Lifka Sándor a palicsi filmfesztivál védjegye, és mindenki, aki eljön, itt van és nézi a filmeket, Lifkát élteti és őt követi – hangsúlyozta Mira Banjac, majd pedig átadta a Lifka-díjat Dušan Kovačevićnek, aki meg is nyitotta a fesztivált.

Megtelt a palicsi Nyári színpad nézőtere (Fotó: Molnár Edvárd felvétele)

Megtelt a palicsi Nyári színpad nézőtere (Fotó: Molnár Edvárd felvétele)

A megnyitó után a közönség megtekinthette az első versenyfilmet, a német–francia koprodukcióban készült Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush című alkotást. A film rendezője, Andreas Dresen sajnos nem lehetett jelen, helyette és a nevében, Marcel Maïga, a német filmek népszerűsítésével foglalkozó központ képviselője köszöntötte a közönséget, aki azt ígérte, hogy a rendező eljön majd egy következő palicsi filmfesztiválra. A humort sem nélkülöző film egy török anyáról szól, aki a családjával Németországban él és nagyon elszánt abban, hogy kiszabadítsa fiát a guantanamói börtönből.

A vasárnapi sajtótájékoztatón a szervezők reagáltak a megnyitóra. Ilija Tatić, a palicsi filmfesztivált szervező Szabadegyetem igazgatója arról beszélt, hogy Mira Banjac mindig ünnepélyessé teszi a rendezvényt és a színpadon való találkozása Dušan Kovačevićtyel megható volt mindenki számára. Radoslav Zelenovićtól azt tudhattuk meg, hogy Dušan Kovačevićnek nagyon jólesett, teljesen elérzékenyült, amikor a színpad mögött meghallotta, hogy a közönség milyen hangosan nevet a munkásságának ismertetőjeként levetített filmek részletein, a poénokon, amelyeket szinte mindenki fejből tud. A továbbiakban Miroslav Mogorović műsorigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy a versenyprogramokon kívül is kiváló filmeket lehet látni más programrészekben is.

A sajtótájékoztatón egyebek közt a filmek válogatásáról is szó esett. Nikolaj Nikitin moszkvai születésű filmes szakember 2005 és 2017 között dolgozott a palicsi filmfesztiválon, most visszatért és az idén ő a fő versenyprogram szelektora, míg a Párhuzamok és ütközések szintén versenyjellegű program új válogatója Julia Sinkevich ukrán filmproducer. Mindketten arra buzdítják a filmkedvelőket, hogy jöjjenek ki Palicsra és élvezzék a filmeket, mert nagyon jó válogatást láthatnak. Egyes filmek kritikus hangnemben szólnak a társadalmunk, a világunk problémáiról, a hétköznapok kihívásairól, míg mások ezt szórakoztatóan teszik.