2024. április 25., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Jöhetnek a Pireneusok!

Véget ért a Tour középső hete, és bár az összetett szűk élcsoportjában csak kisebb változások történtek (Jonas Vingegaard és Tadej Pogačar adott némi időt a többieknek), izgalmas hétvégi etapokon van túl a mezőny. Szombaton tovább kanyargott az útvonal Délkelet-Franciaországban a Pireneusok felé, kisebb lankákkal, ám a mende-i célvonal előtt a félelmetes helyi falat kellett megmászni, ami 3 kilométeren át 10 százalékos meredekséggel emelkedett. A már megszokottan nagy nap eleji csata a szökésért 23 fős élbolyt eredményezett, amit azonban viszonylag hamar szétszedtek a csoport legerősebb tagjai, és négyen maradtak elöl, míg az üldözők fél perc körüli hátránnyal jöttek – a főmezőny eközben teljesen elengedte a napot, közel negyedórát kapott.

A győzelemért zajló párbaj igazán nem mindennapira sikeredett. Az említett négyesből az ausztrál Michael Matthews bírta legjobban az utolsó kaptatót, míg az üldözők közül felugrott hozzá a korábbi Flandria-győztes olasz Alberto Bettiol. Az olasz a felzárkózás után megpróbálta leszakítani a jobb hajrásnak számító, de a nap folyamán sokkal többet dolgozó ausztrált, aki közel volt a megrogyáshoz, le is maradt pár másodpercre, utána viszont – valószínűleg maga sem tudja, honnan – újra erőt merített, visszaért az olaszra, leszakította, majd egyedül célba érve ünnepelt.

A vasárnap szomorú hírekkel indult, hiszen Primož Roglič sérülések, a korábbi pöttyös trikós és szakaszgyőztes Magnus Cort pedig koronavírus miatt bejelentette a feladást. A mezőny megérkezett a Pireneusok szomszédságába, Carcassone-ba. A szakaszon Nils Politt és Mikkel Frølich Honoré szökését hamar bedarálták, újabb próbálkozások is voltak, de a végén mezőnyhajrára került sor, amit a belga Jasper Philipsen húzott be.

Végeredmény, 14. szakasz (Saint-Étienne–Mende, 192,5 km): Michael Matthews 4:30:53 óra, Alberto Bettiol +15, Thibaut Pinot +34, Marc Soler +50, Patrick Konrad +58 mp stb. 15. szakasz (Rodez–Carcassone, 202,5 km): Jasper Philipsen 4:27:27 óra, Wout van Aert, Mads Pedersen, Peter Sagan, Danny van Poppel a. i. stb. Az összetett állása: Jonas Vingegaard 59:58:28 óra, Tadej Pogačar +2:22, Geraint Thomas +2:43, Romain Bardet +3:01, Adam Yates +4:06 perc stb.