2024. március 28., csütörtök
KOSÁRLABDA

Topolyai vezetőedző az osztrák Bundesliga II.-ben

Harkai Hunor a tizedik idényét kezdi meg külföldi kosárlabdacsapatoknál

Harkai Hunort szerződtette vezetőedzőnek a 2022/23-as bajnoki idényre az osztrák Pirlo Kufstein Towers. A Bundesliga II.-ben szereplő gárda az előző idényben lemaradt a rájátszásról, s nyilván azért döntöttek a topolyai születésű vajdasági szakember mellett, mert abban bíznak, hogy ezt a célt a küszöbönálló idényben már sikerül megvalósítani.

Harkai Hunor mindig készségen számol be tapasztalatairól napilapunknak. A Vasas Akadémia után Ausztriában folytatja, ez lesz a 19. idénye edzőként, és nem mellékesen a hetedik ország, ahol a hazai kosárlabdasport hírnevét is öregbíti valójában.

Milyen elvárásokat fogalmaztak meg az irányodban a Towers csapatában?

– Az előző klubomban, a Vasas Akadémián nagyon korszerű rendszerben folyik a munka, minden egyes részletre odafigyelnek, minden adott a játékosok fejlődésére. Elsősorban nagy köszönettel tartozom a lehetőségért, hogy ott dolgozhattam, és a legjobbakat kívánom a továbbiakban is nekik. Ami a Pirlo Kufstein Towerst illeti, egy ambiciózus klubba érkezem, érdekes projektet vázoltak fel, ami komoly kihívás számomra. A döntő momentum a részemről az volt, hogy az első kapcsolatelvételtől úgy éreztem, a klubvezetőség egy energikus, fanatikus edzőt keres, aki nemzetközi tapasztalattal rendelkezik. Úgy gondoltam, most is úgy gondolom, hogy ez megfelel az én karakteremnek, elhivatottságomnak, ezért fogadtam el az ajánlatot.

A pályád során érdekes, köztük egzotikus országokban is dolgoztál. Most pedig következik az Alpok vidéke, ami azért nincs is olyan távol. Mit lehet tudni Kufsteinről és az ottani kosárlabdáról?

– Az első tapasztalataim kifejezetten pozitívak. Kufstein egy nagyon élhető város, első pillantásra is kiváló közösségnek tűnik. A városka valójában Tirol kapuja, melynek vára, a Császár-torony Tirol egyik jelképévé vált, habár börtöne a magyar történelem egyik szomorú helyszíne is egyben. Több magyar fogoly raboskodott itt, többek között Kazinczy Ferenc és az élete során szülővárosom, Topolya környékét is bejárt Rózsa Sándor is. A kosárlabda nagyon közkedvelt sport, nem túlzás talán, hogy a legnépszerűbb sportág a városban. A fontosabb bajnoki mérkőzéseken telt ház előtt játszik a hazai csapat.

Mit lehet tudni a Bundesliga II.-ről, és mi a kitűzött cél a 2022/23-as szezonra?

– Minden csapat több légióssal vág neki a bajnokságnak, mi is legalább néggyel tervezünk kezdeni. Várhatóan nagy harc lesz a legjobb nyolc közé kerülésért, nekünk pedig a célunk az, hogy a rájátszásba bekerüljünk. Fabio Thaler sportigazgatóval az előzetes megbeszélések alapján igyekszünk egy jó szerkezetű, győztes mentalitású csapatot összeállítani, amellyel a legerősebb ellenfeleknek is meggyűlik a bajuk. Fontos, hogy sikerült a korábbi csapat gerincét képező hazai játékosokkal meghosszabbítani a szerződést, és vannak új igazolások. Hátravan még a külföldi légiósok szerződtetése, aminek előkészületeivel szintén jól állunk. Szerintem a hónap folyamán már teljes lesz a csapatunk. Első légiósunk a litván dobóhátvéd, Kasparas Berenis, aki komoly erősítésnek tekinthető. Savo Blagojević szerb származású osztrák irányító, aki szintén a csapatot erősíti majd. A napokban várható további erősítések érkezése is. Egyébként, ahogyan Dániában, itt Ausztriában is rengeteg az egykori délszláv államból származó felmenőkkel rendelkező kosárlabdázó. Itt jegyezném meg, megjárva több országot, az egyik fontos személyes tapasztalat, amit megtanultam: ha jó úton jársz, akkor megnövekedik a nézőszám a felnőttmérkőzéseken, és ez a mérvadó. Szeretnénk minél szerethetőbb csapattá válni a szurkolóink számára, mivel a biztatók táborára, a csapat „hatodik emberének” segítségére nagy szükségünk lesz, ha valóban szeretnénk a rájátszásba bekerülni. Németül is beszélek, beszéltem eddig is, de most sokat dolgozom a nyelv még jobb elsajátításán, a nyelvtudás tökéletesítésén. Már az első ausztriai nyilatkozataimat szeretném nem angolul, hanem német nyelven megejteni.

Mikor kezdődik a felkészülés?

– A komplett csapattal augusztus közepén kezdjük a felkészülést. Várhatóan egy nemzetközi tornát szervezünk Kufsteinben, majd azt követően még három-négy felkészülési mérkőzés vár a csapatra. A feltételek a munkára kiválóak. Hiszem, hogy minden adott lesz egy kiváló bajnoki idényhez!

Neked milyenek az elvárásaid a csapattal szemben?

– Lényegében ez lesz a 19. idényem edzőként, azon belül – megszakítás nélkül – a 10. szezonom külföldön. Ez a kerek 10-es szám még jobban motivál. Úgy néz ki, össze fog állni egy nagyon harcias, sikerre kiéhezett csapat, melynek bármikor a rendelkezésére állok, hogy pluszmotivációt és segítséget adjak, még ha jönnek is majd néha a nehéz pillanatok, esetleges hullámvölgyek. A cél a már említett legjobb nyolcba kerülés, de mi, szerbiaiak ehhez mindig úgy állunk hozzá, ha ez megvan, akkor már menjünk végig! Megpróbálunk minél jobban felkészülni, kielemezni az ellenfeleinket, és marad a jó öreg módszer, amit mindig magammal viszek klubról klubra: vagy többet fogunk dolgozni, vagy jobban, vagy mindkettőt.

A Towers a Bundesliga II. újoncaként az idei szezonban lemaradt a rájátszásról, és a vajdasági szakemberben látják a lehetőséget, hogy a 2022/23-as idényben a csapat szintet léphessen. A 38 éves topolyai edző a sikeres szerbiai pályafutását követően megfordult Magyarországon, a Vasas Akadémián kívül a Jászberényben és számos más anyaországi egyesületben, majd vezetőedzőként dolgozott az élvonalbeli dán Aabyhojban, az ír Portlaoise Panthersben, a máltai Phoenix Sports Clubban és Indiában szakmai igazgatóként az ABN Akadémián.