2024. április 19., péntek

Magabiztos megszólalás szerb nyelven is

Az MNT intenzív szerb nyelvi felzárkóztató képzésén 87 diák vesz részt

A Magyar Nemzeti Tanács évek óta megszervezi a szerb nyelvi felzárkoztató tanfolyamot, azon fiatalok számára, akik szeptemberben lesznek valamely középiskola végzős diákjai. A tanfolyam három héten keresztül tart, ezen belül az első két hét során tantermi foglalkozások keretében hét helyszínen folytak a képzések Szabadkán, Topolyán, Zentán, Adán, Magyarkanizsán, Óbecsén és Temerinben. Tegnap pedig megkezdődött a kurzus tábor része az újvidéki Európa Kollégiumban.

Jerasz Anikó (Fotó: Dávid Csilla)

Jerasz Anikó (Fotó: Dávid Csilla)

– A képzés szerves részét képezi a felsőoktatási komplex ösztöndíjprogramunknak. A héten napi nyolc órán vesznek részt a diákok, délelőtt négy órán és délután négyen. A tanárok azon dolgoznak, hogy az eddig elsajátított passzív nyelvtudás is a felszínére kerüljön – emelte ki Jerasz Anikó a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke. Mint mondta, az esti programokat is úgy állították össze, hogy a részvevők hasznos információkat kapjanak a továbbtanulásról, valamint tájékoztatják őket az ösztöndíjakról, a diákotthonról és természetesen megismerkedhetnek Újvidékkel, a legnagyobb vajdasági egyetemi várossal.

–Képzésünk célja, hogy a fiataloknak önbizalmat adjon és magabiztosan használják a szerb nyelvet különböző szituációkban. Újvidék, mint helyszín erre egy kiváló lehetőséget ad, mert gyakorlatban tudják használni a megszerzett tudásukat. Tanáraink most már nagy tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren, hiszen évek óta őket kérjük fel. Látványos az a fejlődés, amelyen egy-egy diák átesik, hiszen minden kurzus előtt és után is szintfelmérőt írnak a résztvevők – fejtette ki a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke.

Évről évre nagy az érdeklődés a felzárkóztató iránt, idén 87-en jelentkeztek. Kristina Milovanović – Jočić óbecsei szerbtanárnő szerint az órák kiváló lehetőséget nyújtanak a gyakorlásra is.

  Tapasztalataink alapján a diákok jól érzik magukat az órákon. Mindenki igyekszik, akarja csinálni, ami fontos. Aktív kurzusokról van szó, igyekszünk különböző szituációkkal megismertetni a diákokat, hogy mindenhol fel tudják találni magukat. Sajnos a diákok többsége nem beszéli túl jól a nyelvet, ezért is van szükség a sok gyakorlásra – emelte ki a tanárnő, aki hozzátette, hogy az Azbukum Nyelvi központ tankönyveit használják, amely a szerb mint idegen nyelv elsajátításra szolgál, így tele van nyelvi és kommunikációs gyakorlatokkal.

Dragana Lilić

Dragana Lilić

A képzést idén is a niši Biznis Akadémiával együttműködve szervezték meg, melynek igazgatónője, Dragana Lilić is sikeres tanulást kívánt a diákoknak.

Bence Leon Gombosról érkezett a képzésre.

 –Viszonylag jól beszélek szerbül, de a gyakorlás mindig jól jön. Tetszik, hogy a tanárok interaktív órákat tartanak. Újvidéken tervezek tovább tanulni, ezért ez egy jó alkalom, hogy megismerkedjek a várossal – mondta a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanulója.

Nagy Fanni az Újvidéki Egyetem jogi karára nyert felvételt az idén, ezért fontosnak tartja a szerb nyelvi felzárkóztatást a tanév megkezdése előtt.

– Tetszenek az órák, jó a társaság és a tanárnő is nagyon jól megtanítja velünk a dolgokat. Mindent érdekesen ad elő és igyekszik mindenbe bevonni bennünket. Nekem már volt egy alap szerb tudásom, de mindig van hova fejlődni, ezért örülök, hogy itt alkalmam van gyakorolni a nyelvet – tette hozzá.

A szerb nyelvi kurzus, mint minden évben, idén is a magyar kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap segítségével valósul meg.