2024. április 19., péntek

Sziverszk elfoglalásáról tettek bejelentést a luhanszki szakadárok

A luhanszki szakadárok bejelentést tettek hétfőn Sziverszk város elfoglalásáról, miközben az orosz védelmi miniszter az orosz erők elsőrendű feladatának nevezte meg a polgári célpontokat támadó, nagy hatótávolságú ukrán fegyverek megsemmisítését.

Vitalij Kiszeljov, a luhanszki – Moszkva-barát – szakadár „népköztársaság" belügyminiszter-helyettese az orosz Pervij Kanal tévécsatornának nyilatkozva bejelentette, hogy Sziverszk teljes egészében a luhanszki erők ellenőrzése alá került.

Kifejezte reményét, hogy néhány napon belül a Bahmuttól 15 kilométerre fekvő Szoledart is sikerül elfoglalni. Beszámolója szerint az ukrán fegyveres erők ezen a településen közigazgatási épületeket aknáztak alá.

A háború előtt a mintegy 11 ezer lakosú Sziverszk fontos közlekedési csomópont Bahmut, illetve a Szlovjanszk-Kramatorszk agglomeráció irányába. A város 30 kilométerre nyugatra fekszik az orosz és a szakadár erők által korábban bevett Liszicsanszktól.

Eduard Baszurin, a donyecki „népi milícia" parancsnokhelyettese ugyanezen a tévécsatornán azt mondta, hogy a szakadár erők félig bekerítették Avdijivkát, és két helyen elzárták a város és Kosztyantyinivka közötti utat. Mint mondta, hídfőállást készítenek elő ahhoz, hogy megkezdjék a köztársaság területének „teljes felszabadítását".

Baszurin a Rosszija 24 hírtelevíziónak azt mondta, hogy a Donyec-medence területének „teljes felszabadítása" idén befejeződik. Konkrétabb dátumot nem nevezett meg. Vasárnapi bejelentés szerint a két délnyugat-ukrajnai szakadár entitás fegyveresei orosz tűztámogatással eddig 253 települést „szabadítottak fel" a Donyecki Népköztársaság területén.